Вапенски облачи капицу Грузије: У Србији је прејака конкуренција, Мандић и Филиповић су неприкосновени

С.КРСТОВИЋ

понедељак, 23. 12. 2019. у 21:30

Вапенски облачи капицу Грузије: У Србији је прејака конкуренција, Мандић и Филиповић су неприкосновени

Борис Вапенски Фото Н. Параушић

Позвали су ме пре годину дана, понудили добре услове, морао сам да се преселим у Тбилиси, заиграм за Динамо како бих стекао право да играм за Грузију - прича Вапенски

ЈОШједан Србин носиће капицу друге селекције. Борис Вапенски је после годину дана стекао право да заигра за Грузију, коју ће предводити на ЕП од 12. до 26. јануара у Будимпешти. Леворуки ватерполиста је са "делфинима" освојио европску бронзу 2010. у Загребу, али већ следеће године није ушао у првих 13. И када се помирио да више неће играти на великој сцени, позвали су га Грузини да им помогне.

- Код нас је прејака конкуренција, на мојој позицији неприкосновени су Филип Филиповић и Душан Мандић, тако да сам се одлучио за другу селекцију. Мотив је чисто спортски, жеља да што дуже играм врхунски ватерполо. Позвали су ме пре годину дана, понудили добре услове, морао сам да се преселим у Тбилиси, заиграм за Динамо како бих стекао право да играм за Грузију - прича Вапенски.

Дете Војводине, љубимац навијача Црвене звезде, с којом је 2013. освојио титулу првака Европе, инострану каријеру је градио у мађарском Егеру и италијанској Ортиђи. Он се тако придружио нашим бившим репрезентативцима који носе капицу друге селекције, као што су Соро (Бразил), Марковић, Вуксановић (Казахстан), Ковачевић (Француска)...

- Ја сам још пре шест-седам година схватио да за мене нема места у нашем најбољем тиму. Играо сам и у мандату Дејана Савића, а после разговора се селектором схватио сам шта је за мене најбоље. Реалан сам, свестан да су Филиповић и Мандић светске звезде, бољи и нема зле крви. Све, док ме Јово Поповић, тадашњи селектор Грузије није контактирао нисам ни размишљао да играм за другу земљу. Али, нисам погрешио што сам прихватио понуду - наглашава Вапенски.

Наш ас није једини странац у Грузији. Одраније за њих играју Црногорац Црепуља и Хрвати Јелача и Елез, а од ове сезоне и Италијан Баларди.

- У Тбилисију имамо феноменалне услове за рад. Динамо је у ствари репрезентација, играмо Лигу шампиона, напредујемо. Води нас легендарни Реваз Чомахидзе. Они доста улажу у ватерполо, нарочито у млађе категорије, надају се добрим резултатима за десетак година. А колико ми, сениори можемо, видећемо на ЕП - подвлачи Вапенски.

КРУНА СА ЗВЕЗДОМ

БОРИС Вапенски признаје да је круну каријере имао 2013, када је са Звездом покорио Европу. Мада правила ФИНА дозвољавају, сматра да није реално да једног дана поново заигра за Србију:

- Мој проблем је то што сам рано доживео врхунац каријере. Мада никад не кажи не, није реално да ме у репрезентацију Србије врате са 30 година. Снага Србије је што је увек имала сјајне, младе играче, који могу за репрезентацију да играју више од 10 година. И никад се није стварао тим за једно такмичење, већ за више година. Зато смо стално у врху.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације