СЕЛЕКТОР рукометашица Љубомир Обрадовић сијао је од задовољства данас у дому РСС. Ни напоран, 30-часовни повратак из Јапана није га омело да стрпљиво разговара са новинарима. Спокојан је због оствареног циља, помало жали са полуфиналом и нада се да девојке на квалификационом турниру од 19. до 22. марта идуће године изборити пласман на Олимпијске игре.

- Наш једини циљ на СП био је да изборимо квалификације за Токио и то смо постигли. Задовољни смо због тога, окрећемо се марту и ривалима, Русији, Мађарској и Кини. Не знамо ко ће бити организатор, а видели сте и сами да су девојке спремне, орне, решене да одемо на Олимпијске игре - рекао је Обрадовић.

Свестан је стратег Србије да су били надомак полуфинала и не крије да жали због пораза у прелиминарној групи од Норвешке:

- Мислим да смо добро играли, да не улазимо у детаље и са та два бода могли смо у полуфинале. До сада је нашу репрезентацију карактерисало то да у другом делу великог такмичења одигра слабије. А сада су биле много добре и свака утакмица нам је била одлучујућа, и против Словеније, и против Кореје, и против Немачке, и против Данске. Као и њима. Видели сте да су оне плакале, да ни њима није свеједно, али то је спорт.

На опаску да је тежак пораз од Холандије био психолошка прекретница, узвратио је:

- Пре тог дуела имали смо веома тешку утакмицу са Норвешком. После пораза од Холандије, схватили смо да немамо шта да изгубимо, штета је што нисмо пренели ниједан бод у другу фазу.

Оно што је све одушевило јесте ментална снага девојака у другој фази СП:

- Ми смо једино против Словеније лоше кренули, губили са 5:0 и преокренули, што је била јако битно. Против осталих смо водили и са шест разлика. Такмичење је било доста напорно, две утакмице за два дана, немамо 24 сата за опоравак. Физиотерапуети су радили цео дан. Девојке су поднеле велики терет и још једном им честитам.

Шампионат је архивиран, већ сада почињу припреме за Олимпијске квалификације.

- Две селекције иду даље, а Кина је аутсајдер. Остали смо Русија, Мађарска и ми. Са Мађарицама смо на турниру у Сеулу пред СП одиграли веома квалитетну утакмицу. Зависи, Русија не може да организује турнир, Мађарској је селектор суспендован, а видећемо да ли ћемо ми ући у игру за организацију - каже Обрадовић.

РУСИЈА ПРЕЈАКА

СТРАТЕГ Србије нада се да ће у марту имати две недеље за припреме:

- Одиграћемо са Рускињама и два квалификационе утакмице за ЕП. Значи три меча у веома кратком року. Знамо да је Русија преозбиљна репрезентација, а изгубила је полуфинале од Холандије. Било је на СП много незгодних резултата, ту је 10, 11 репрезентација, где свака сваку може да победи.