ДОЧЕКАНЕ су као шампионке. С правом. Сјајне рукометашице нису криле одушевљење што су им наследнице у дому РСС френетичним аплаузом и овацијама честитале на шестом месту на СП у Кумамоту. И сви заједно су пожелели да српске хеорине у марту на Олимпијским квалификацијама изваде карту за Токио.

- Искрено, нисам очекивала овакав дочек. Јако је леп осећај, колико деце је дошло да нас види, да нас подржи. Нама је то драже него да су нас дочекали само старији, јер то значи да рукомет има будућност у Србији. Веома смо поносне на све што смо урадиле, жао нам је само што сте морали да устајете рано - била је импресинонирана дочеком капитен Јелена Лавко.

Пласман на олимпијске квалификације је охрабрење за српски рукомет:

КАТАРИНА: НЕДОСТАЈАЛА СУ МИ ДЕЦА НА фејсбук-страници РСС објављена је стара слика сина Катарине Томашевић Петра на којој је писало "Ви нисте нормалне". Петар сада има осам година, а супруг Немања и Катарина су пре три године добили ћерку Јовану. - То нам је био слоган са СП 2013. у Београду. И сада смо певале ту песму када смо побеђивале. Најтеже ми је пало одвајање од деце. Мени је тамо сваки дан био као година. Имали смо успеха, али када сте одвојени од деце, то вам тешко пада - истиче Томашевићева.

- Ово смо јако дуго чекале. У ствари Србија као самостална држава није никад ни дочекала. Ето, сада је први пут. Олимпијске игре су сан свих девојака, и мој, када сам као мала почела да тренирам рукомет. Јако је лепо, под утиском сам због деце.

Признала је Јелена Лавко да им јучерашњи дочек значи пуно:

- Причали смо о томе да немамо децу, да немамо ко да ради са њима. А у ствари можда нисмо виделе, као што сада видимо колико је деце дошло. Треба да нас неко наследи, да настави даље... Хвала свима пуно, пресрећне смо. У Јапану је могло боље, али важно је да смо испуниле оно зашта смо отишле.

Девојке су на СП показале менталну снагу, што може да буде одлучујуће на квалификацијама за Олимпијске игре:

- Кажу да имамо три европске екипе, а две иду даље. Али, то не мора ништа да значи. Ми знамо наш циљ, спремаћемо се да га испунимо, без обзира на ривале.

И Кристину Лишчевић је импресионирао дочек у РСС:

- Драго ми је што је дошло оволико деце. Драго ми је да се рукомет не гаси, да и даље имам наде, да постоје девојчице које желе да догурају до репрезентације.

Девојке су на турниру биле ментално јаке, а Лишчевићева је постигла пар победоносних голова:

- Увек говорим да се игра свих 60 минута, а не само последњи. Да играчице нису играле савршено, не бих ни ја била у ситуација да постигнем тај последњи гол. То је моја срећа, а уверена сам да је свака девојка била спремна за тај тренутка. Показале смо менталну снагу, нарочито у последњих пет минута. Када се ломио резултат, показале смо карактер, жељу и вољу да изборимо те квалификације.

Ривали на путу ка Токију биће моћна Русија, Мађарска и слабашна Кина.

- Мађарска је много боља екипа него што је показала на СП. Мислим да ће се уозбиљити, вероватно ће променити селектора. Нисмо очекивале да Русија буде трећа. Две пролазе, па дај боже да нам проблем буде само Русија.

Катарина Томашевић је бриљирала на голу и са осмехом је констатовала да су ментално биле јаче и од једних Немица.

- Било је фантастично, било смо заједно 28 дана, одиграле пуно утакмица. Умор нас је ломио, али мислим да смо урадиле праву ствар, јер смо после 32 године избориле квалификације за Олимпијске игре - истиче Томашевићева.

Сјајни чувар мреже признаје да би уочи пута оберучке прихватиле седмо место:

- Бити шести на свету је велика ствар и не би требало превише да жалимо за полуфиналом. Уосталом, у нашој групи су биле првакиње света Холанђанке и четврте Норвежанке. То довољно говори колико је група била јака.

Сада све девојке размишља о олимпијским квалификацијама у марту:

- Надамо се да могу да се одрже у Србији. Био би то велики подстрек за нас. Ми смо своје урадиле. Група је тешка, ту су Русија, Мађарска, Кинда. Можемо сваког да добијемо... Али, ако квалификације буду у Мађарској, као што се прича, то ће бити веома тешко за нас.

ХОЛАНДИЈА ПРВАК СВЕТА

РУКОМЕТАШИЦЕ Холандије нове су владарке света. Холанђанке су у финалу СП у Кумамоту савладале Шпанију са 30:29 (16:13). До првог злате наранџасте је предводила Еставана Полман са девет и Лоис Абинг са седам голова. Бронзу су освојиле Рускиње, које су савладале Норвежанке са 33:28 (18:15).

За злато: Шпанија - ХОЛАНДИЈА 29:30

За 3. место: РУСИЈА - Норвешка 33:28

За 5. место: Србија - ЦРНА ГОРА 26:28

За 7. место: Немачка - ШВЕДСКА 24:35

За 13. место: ФРАНЦУСКА - Мађарска 26:21

За 15. место: АНГОЛА - Аргентина 30:27

За 17. место: БРАЗИЛ - Сенегал 22:18

За 19. место: СЛОВЕНИЈА - ДР Конго 29:27

За 21. место: КУБА - Казахстан 33:31

За 23. место: Аустралија - КИНА 15:33


ТРИ ТУРНИРА КВАЛИФИКАЦИЈА

ТРИ турнира квалификација за ОИ биће одиграни од 19. до 22. марта идуће године. Прва две екипе пласираће се на Олимпијске игре у Токију. Пласман су већ изборили: Холандија, Француска, Јужна Кореја, Бразил, Ангола и домаћин Јапан.

ГРУПА 1

ШПАНИЈА

ШВЕДСКА

АРГЕНТИНА

СЕНЕГАЛ

ГРУПА 2

РУСИЈА

СРБИЈА

КИНА

МАЂАРСКА

ГРУПА 3

НОРВЕШКА

Ц. ГОРА

РУМУНИЈА

С. КОРЕЈА