ДАН Д за српске рукометашице. Наше даме у среду (10.00) у последњем колу групе 2 СП у Кумамоту играју са Данском. Српкиње победа оставља чак и у трци за полуфинале, реми гарантује макар борбу за седмо место и одлазак на квалификације за Олимпијске игре 2020, док пораз гаси снове о Токију. Данкињама само победа доноси борбу за јапанску престоницу.

- Данска је прави представник скандинавског рукомета, као Норвешка. Трче, боре се, одличан им је голман. Морамо да будемо концентрисаније када шутирамо, ако дајемо голове, лакше ће све бити. Квалификације су тако близу, али и тако далеко. Од јуче су бројне рачунице, али мислим да ми не треба да гледамо на то. Треба да играмо добро да бисмо победиле. Ако се то не деси, џаба све рачунице. Морамо да будемо фокусиране на Данкиње, а не да мислимо шта је било пре, а шта после нашег дуела - истиче за сајт РСС капитен Јелена Лавко.

Девојке су у уторак имале слободно преподне, посетиле су чувену Ботаничку башту у Кумамоту, а после ручка и поподневног одмора уследила је видео анализа Данкиња, које су наше прошле године на ЕП у Француској савладале са 30:25.

- Пријала нам је мала пауза, јер смо одиграле доста тешких утакмица. Много нам помажу и физиотерапеути. Што се тиче притиска, више га осећамо због жеље да покажемо шта можемо, да свака извуче свој максимум, а ако то урадимо не бојимо се за резултат. На нама је да се боримо и да победимо, никад нам ништа није поклоњено, ако се буде поклопимо, хвала драгом Богу - истиче Јелена Лавко, која је задовољна играма Србије на СП.

Српкиње су на СП, осим у дуелу са Холандијом, показале да са сваком селекцијом могу да се боре до последње лопте. А поједине, као Јована Стоиљковић, и поред повреде пружају свој максимум.
КОМБИНАЦИЈЕСРПКИЊАМА победа доноси можда и полуфинале уколико Холандија изгуби или ремизира са Корејом, а Норвешка савлада Немачку. Чак и реми може да донесе полуфинале у случају пораза Холандија и Немачке. Ипак, реалније је, у случају победе, очекивати треће или четврто место.

- Болове подносим добро, не размишљам толико о томе, јер пружам свој максимум. Против Немачке смо одиграле феномално, држале се заједно, бориле се све време. Биле смо концентрисане, паметно играле у одбрани и нападу. Тако морамо и са Данском. Биће тешко и напорно, али битно је да будемо фокусиране на нашу игру и да максимално уђемо у меч. Ако тако буде, не би требало да буде проблема - наглашава Стоиљковићева.

Данска је своју златну деценију имала од 1994. до 2004, када је освојила три олимпијске титуле, једну светску и три европске круне. Али, у последњих 15 година имају само бронзу са СП 2013. у Београду. Нису више "баук", али и даље су веома јаке и опасне.

- Није ме изненадила победа Данске над Холандијом. У групи су играле лошије, али познате су по томе да никад не одустају и сигурно ће ући максимално у утакмицу. Њима су та два бода значајна за квалификације за Олимпијске игре. Имају можда најбољег голмана на првенству. Млада су екипа која се бори, трчи, тако да нас очекује тежак меч - подвлачи Жељка Николић.

МАКСИМУМ, БЕЗ КАЛКУЛИСАЊА
НАШЕ даме су свесне да у среду не смеју да изгубе, како би у групи биле макар четврте и са четвртом екипом из друге групе одлучивале о последњем путнику на Олимпијске квалификације.

- Нико није очекивао овакав расплет, не сећам да када је на неком првенству био овакав заплет као у нашој групи. До последње утакмице све је отворено. Не смемо да се оптерећујемо рачуницама, јер на то не можемо да утичемо. Треба да одиграмо најбоље што можемо, да победимо и да се надамо да ће резултати бити у нашу корист - сматра Николићева.