У ОСНОВИ решења Извршног комитета Светске антидопинг контроле (ВАДА) да одстрани руске спортисте са ОИ и СП у наредне четири године су политички мотиви. Било која казна треба бити индивидуална, а не колективна - изјавио је руски председник Владимир Путин, на конференцији за новинаре у Паризу, и са том његовом оценом се слаже већина руске јавности.


Наравно да ће се Русија жалити на ту одлуку у предвиђеном року, али мало ко верује да ће успети да на правном пољу извојује победу. Путинов аргумент је да је одлука Извршног комитета ВАДА у противречности са Олимпијском повељом и основним документима. Зато Путин пита: "Ако сматрате да нема кривице на Олимпијском комитету Русије, зашто онда не дате да руски спортисти наступају под њеном заставом, а да победници слушају и певају своју химну"?


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Помогао је Русији у допингу, а онда пребегао у САД и променио лични опис: Ово је Родченков, човек који је одао све тајне руских спортиста (ВИДЕО)


МАНИПУЛАЦИЈЕ ТЕСТОВИМА НАКНАДНА контрола ВАДА је утврдила да је манипулисано са допинг тестовима 66 руских атлетичара и 41 једног тешког атлетичара, као и по два кануиста, теквандоиста и бијатлониста. Од 298 сумњивих спортиста, ВАДА је могла да провери само 153, јер су подаци других спортиста били удаљени из архиве московске лабораторије.

Познати руски спортски адвокат Александар Чеботарјов, иначе доцент на Вишој школи економије у Москви, самоуверено тврди да ће се СП у хокеју 2023, ипак, одржати у Русији, јер Међународна хокејашка федерација има своје односе са ВАДА.


Интересантно је да су многи спортисти у Русији љути на своје чиновнике, који у току минуле четири године нису успели да реше постојеће проблеме и спрече да се скандал са допингом понови.

Трострука шампионка у скоку увис Марија Ласицкене јавно је критиковала чиновнике, сматрајући да многобројне комисије нису решиле проблем допинга, па ће цех платити честити спортисти. Још оштрији је био четворуоструки олимпијски шампион у бијатлону и бивши председник Бијатлониста Русије Александар Тихонов изјављујући да је казна праведна.


Легендарни совјетски и руски хокејаш и посланик у Думи, Вјачеслав Фетисов каже да одлука о одстрањењу Русије са такмичења може лоше да се одрази на руски спорт, а репутацију је тешко поново стварати. Фетисов не види политику у тој одлуци која је била једногласна, што за њега значи да је било доста аргумената да је заиста било махинација са банком података у московској лабораторији.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Медведев се огласио после одлуке о суспензији: Хронична антируска хистерија


Двострука олимпијска победница у скоку са мотком Јелена Исинбајева сматра да је казна престрога и да је неправедна према оним спортистима који се никада нису огрешили и часно су се такмичили.


Велики допинг скандал је избио у новембру 2015. када је Међународна атлетска организација одстранила руске атлетичаре. Тада је била суспендована и руска Антидопинг агенција, којој је био враћен статус у септембру 2018. Тада је био постављен услов да ВАДА добије приступ целокупној бази података московске допинг лабораторије. ВАДА је имала копије података тако да јој није било тешко да утврди да су неки подаци преправљани.


У распиривању скандала је учествовао бивши шеф лабораторије Григориј Родченков, који је пребегао у САД...


ПРАВИЛА ЗА "НЕВИНЕ"

РУСКИ спортисти који буду хтели да се такмиче, а нису на црним листама, дакле сматрају се "чистим", мораће да се сами пријаве на такмичења. Осим тога, организатори ће проверити какви су били њихови допинг тестови на последњим такмичењима и ако није било никаквих проблема наступиће али без права ношења обележја своје земље, а ако победе неће слушати своју химну.


КАЗНА 100.000 ДОЛАРА

ОСИМ што неће моћи да наступа на велики такмичењима под својим обележјима, Русија ће морати да плати казну од 100.000 долара и покрије трошкове истраге.