Помогао је Русији у допингу, а онда пребегао у САД и променио лични опис: Ово је Родченков, човек који је одао све тајне руских спортиста (ВИДЕО)

Novosti online

09. 12. 2019. у 17:41

Помогао је Русији у допингу, а онда пребегао у САД и променио лични опис: Ово је Родченков, човек који је одао све тајне руских спортиста (ВИДЕО)

Григориј Родченков Фото: EPA/SPORTPHOTO.RU

Григориј је, у замену за сарадњу са антидопинг агенцијом пребегао у Сједињене Америчке државе где живи од 2016. године

Светска антидопинг агенција (ВАДА) је донела одлуку да руске спортисте суспендује на наредне четири године због допинга. А, цела прича око великог скандала се појавила пре четири године.


Све то је покренуо узбуњивач Григориј Родченков. Он је, у замену за сарадњу са антидопинг агенцијом пребегао у Сједињене Америчке државе где живи од 2016. године. Променио је и лични опис, јер је тврдио да му је живот угрожен.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Незапамћен скандал у свету спорта: Русија избачена са Олимпијских игара, али не и Европског првенства у фудбалу


Додуше, треба додати и да су десетак дана после откривања о систематском допингу преминули бивши директор руске антидопинг агенције РУСАД Вјачеслав Синев и тада извршни директор државне антидопинг агенције Никита Камајев.


- Не лажем. У Русији нисам говорио истину, али од како сам дошао у Америку говорим истину - рекао је тада Родченков и тврдио да је Владимир Путин знао целу причу.


Родченков је искусни хемичар и бивши директор руске антидопинг агенције РУСАД од 2005. до 2015. године. Пре тога је радио у петрохемијској индустрији.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ни Путин не може на Олимпијске игре у Токио


После његових тврдњи руским спортистима није било дозвољено да се такмиче на ЗОИ у Пјонгчангу, па је 168 такмичара из Русије учествовало под неутралном заставом.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

tom sojer

09.12.2019. 17:54

ko jednom izda spreman je uvek da izda, sad bi mu odredio 40 godina robije pa neka onda menja licni opis.

bager

10.12.2019. 10:39

@Zoran - Biciklizam je sport gde se najvise koriste doping sredstva,a najvise koriste francuzi,belgianci ,italiani i spanjolci,,,zasto se oni ne spominju javno ili kaznjavaju kolektivno

Milan

10.12.2019. 06:52

Mora da je odlican osecaj kada izdas vlastitu naciju. Neka uziva u tom osecanju. A zna se kako su cenjeni takvi ljudi, mora da ga amerikanci strasno postuju.

Alex vrnjački

10.12.2019. 10:11

I Rusi imaju svog Dražena Erdemovića koga je zapad instruisao u cilju nanošenja štete....