Одлука Извршног комитета светске антидопинг агенције (ВАДА) да суспендује руске спортисте у наредне четири године је изазвала велику полемику у свету.


Један од оних који сматра да је направљена велика грешка је прослављени српски одбојкаш Владимир Вања Грбић.


- ВАДА је агенција која није у оквиру ни у саставу Међународног олимпијског комитета. То је агенција која врши услужно одређене тестове. Ако бисмо посматрали конкретно њих, они не би требало да имају никакву одлуку нити важност у домену доношења одлука, већ само анализе. Додуше, с обзиром на то како су до сада водили процесе, односно, на који начин су до сада радили тестове и спроводили све, веома је симптоматично и веома под сумњом целокупно њихово деловање- рекао је Грбић у интервјуу за “Спутњик”.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ни Путин не може на Олимпијске игре у Токио


Члан одбојкашке Куће славних је посебан акценат ставио на једну ствар.


- Поуздано се зна да велики број америчких спортиста не иде на допинг контролу зато што за њих Стејт департмент гарантује да су чисти. Принцип двојне студије, односно дуплих аршина, ми у Србији смо давних дана осетили на својој кожи. Суштина целе приче јесте да је, нажалост, Олимпијски покрет још давних дана изгубио оно што је смисао правог олимпизма, а да је постао инструкција, односно машина за инструисање политичких малверзација.


Наглашава да је све ово политичка одлука.


- Нажалост, спорт се ставља у други план на спортским манифестацијама, то јест, политика поново долази у први план. То је велики, огроман пораз спорта. Сви спортисти, без обзира на то на ком се нивоу налазе, без обзира да ли су икад дошли у контакт са допингом или не, осуђени су само зато што су из Русије. То је најсмешнија, најсрамотнија одлука коју неко може да донесе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Незапамћен скандал у свету спорта: Русија избачена са Олимпијских игара, али не и Европског првенства у фудбалу


На крају је поручио да се све ово ради како би се спортски елиминисала Русија.


- Постоје одређени апарати, односно начин на који се доносе одлуке. Није питање да ли неко воли Русију или не, јер онда бисмо ушли у оно што се зове емоционално расуђивање. Причамо о нечему сасвим другом. То је да се одређена власт или идеологија која се некоме не свиђа, систематски елиминише по сваку цену и то на начин да им се убије оно што може највише да промовише земљу, а то је спорт. Страшно. Горе него страшно - закључио је Грбић.