КАДА су пре три и по године многи окренули леђа Радничком, тренер Урош Стевановић је, заједно са спортским директором Југославом Васовићем, храбро кренуо од нуле. Ватерполисти из срца Шумадије постепено су расли, из Друге лиге дошли су до Суперлиге, а пре недељу дана радовали се Купу Србије. Амбиције су сада још веће, циљ је пласман у А 1 Регионалну лигу и напад на титулу првака Србије.


- У Крагујевац сам дошао у септембру 2013, када и Југослав Васовић. Пријатељи смо се, када је било најтеже видели потенцијал када нико није - прича Стевановић.


Трофејни тренер је кормило Радничког преузео 2014, када су Крагујевчани имали моћан тим. Стигао је до финала Лиге шампиона, следеће године и до Купа Србије. Али, због тешке финансијске ситуације све се распало у пролеће 2016. ВК Раднички је постао КВК Раднички, кренуло се од најнижег ранга такмичења...


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Шумадинци славе: Ватерполисти Радничког освојили Куп


- Тада је тај Раднички једноставно престао да постоји. Нико од функционера није остао у клубу. Само смо били Васовић и ја. Примера ради, за те прве четири године у клубу примио сам 12 плата. Али, видели смо велики потенцијал. Имамо фантастичне услове за рад, а највећа добит био је подмладак. Схватили смо да можемо да направимо јак регионални центар. Били смо стрпљиви, из године у годину прескакали ранг по ранг. Многи нису веровали у нас, у почетку имали смо само обећање Града, који нас је преузео 2017. и ослободио дугова - прича Стевановић.


Подсећа стратег Шумадинаца да су се ослонили на играче из своје школе, а како је клуб постепено стајао на ноге, доводили су и играче из других клубова и иностранства.


- Тренерски посао је и да ствара и да има резултат. У тиму сада имамо седам играча који су 2016. клуб увели у Прву Б лигу. Код нас долазе играчи који желе да напредују. Примера ради, Француз Дино одбија много јаче понуде, јер већ три године верује у наш пројекат. Сада доводимо само оне који имају потенцијал за репрезентацију. Захвални смо и професору Душку Илићу и његовој академији Профекс, јер смо рад на сувом подигли на виши ниво - наглашава Стевановић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ватерполисти Радничког после пет година освојили Kуп: Неки су нас мало потценили


У сезону су ушли амбициозно, али нису очекивали да ће освојити Куп Србије.


- И да нисмо освојили трофеј не бих био разочаран. Сада су нам амбиције мало порасле, али и други ће нас гледати другачије. Неће нас потценити као на финалном турниру Купа Србије. А на нама је да потврдимо наш квалитет. Ипак, најважније је да изборимо пласман у А 1 Регионалну лигу, како би играчи могли још више да напредују - подвлачи Стевановић.


ОПРЕЗНО СА МЛАДИМА

УРОШ Стевановић је и селектор репрезентације до 20 година, коју средином децембра очекује СП у Катару. Зато није ни имао времена да ужива у клупском подвигу.

- Наша селекција биће једна од најмлађих на шампионату. Васпитани смо тако да увек идемо на највиши пласман. Али, морамо да будемо реални и да идемо корак по корак - истиче Стевановић.