РУКОМЕТАШИЦЕ Србије су у најбољој партији на Светском купу у Јапану демонстрирале квалитет против Јужне Кореје (36:33) и тако значајно увећале шансе да се на крају планетарног шампионата нађу на једном од места које води у квалификације за Олимпијске игре.


Изабранице Љубомира Обрадовића у првом мечу друге фазе ниједног тренутка нису презале од силине азијских шампионки, већ су све време диктирале ритам и резултат. У једном тренутку су претиле да ће поптпуно резултатски потопити Корејке, које су на крају ипак успеле да спусте разлику на само три гола, али недовољно да умање велики резултат Српкиња, које ће сутра(7.00), против Немачке, затим два дана касније са Данском, имати шансе да упишу бар још један тријумф и тако готово је извесно нађу се међу еипама које ће разигравати за пласман.

ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ ДИРЕКТАН пласман на ОИ у Токију избориће само шампион света, док ће шест екипа Светског првенства добити позив за квалификациони турнир. С обзиром на то да је Јапан организтаор Игра и да је Кореја као првак Азије већ обезбедила пут у Токијо, уколико се ове две селекције нађу међу седам најбољих, у квалификације ће осмопласирана и деветопласирана екипа.


- Кореја је одлично одиграла прву фазу на шампионату, па смо знали ко нам је ривал. Наишли смо на организационо јаку и техничко-тактички потковану екипу с којом уопште није лако да се игра. Успели смо да се припремимо за више њихових одбрамбених варијанти. Најбитније је било да отупимо оштрицу њиховог напада, у чему смо успели. Заслужено смо победили - сумирао је селектор Обрадовић утиске после велике победе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Јована и Слађана у "клубу сто": Јубилеј Српкиња у Јапану


Ипак, времена за славље нема.


- Идемо даље, јер нажалост, немамо дан одмора после овако захтевне утакмице као што би то требало. Чека нас Немачка - окренут је ка данашњем изазову Обрадовић чија екипа је све време показивала огромну мирноћу. Није дозволила да упадне замку контраритма који би Корејкама дао евентуална крила да полете ка победи. Напротив, са 20 голова у уводних 25 минута најбоље говоре о нападу Српкиња. Потпуно фокусиране, потврдиле су речи норвешког селектора Торира Хергеирсона да играју најбољи напад на шампионату, који је разарао корејску одбрана по свим шавовима...


- Кореја је играла веома добро у другом полувремену, није нам дозволила да мирно приведемо утакмицу крају. Али, честитам саиграчицама које су се бориле од првог до последњег минута. Кључ победе је био у томе што смо испоштовале све договоре са селектором. То је разлог освајања првих бодова у главној фази - рекла је Јелена Трифуновић, леви бек Србије, коју сутрачека можда и најтежи посао у другој фази.


Наиме, Немице су победиле Холандију и тако, све је извесније, обезбедиле једно од прва два места која гарантују полуфинале. Ипак, ако Трифуновићева и другарице данас одиграју као јуче, онда још један тријумф није далеко, као ни остварење првог циља, пласмана на квалификације за ОИ у Токију.


ДВОРАНА "Аква дом" у Кумамоту. Гледалаца: 2.000. Судије: Гарсија (Шпанија), Марин (Шпанија).

СРБИЈА: Рисовић, Томашевић (9 одбрана, 1 седмерац), Радосављевић 2, Трифуновић 4, Штевин, Лавко 7 , Николић 5,Јањушевић, Којић, Поп Лазић 5, Радојевић, Обрадовић 1, Јововић, Стоиљковић 4, Лишчевић 5, Цвијић 3.

ЈУЖНА КОРЕЈА: Суј. Ким, Парк (4 одбране), Сеј Ким 1, Чои, Шин 6, Вон, Риу 10, Хан, Сим 3, Канг, Гвон 4, Ли 6, Јунг, Сор. Ким 1, Ју 2, Мун.