Шумахерови фанови још се надају да ће доћи до опоравка седмороструког светског првака у Формули 1 који се 29. децембра 2013. тешко повредио на скијању.

Михаел Шумахер је при паду на скијалишту у француском Мерибелу озбиљно повредио главу те је након низа операција неко време био у индуктивној коми.

Након неколико месеци проведених по болницама лечење је наставио на свом имању у близини Женевског језера. О његовом опоравку брине супруга Корина, а његово здравствено стање и даље се држи у строгој тајности.

У септембру су медији пренели вест како је Шуми превезен у паришку болницу због ''посебног третмана'''. Био је смештен на одељењу за кардиохирургију, а о његовом лечењу бринуо се Филип Менаше писао је "Ле Паризијен".

Водећи 69-годишњи француски кардиохирург пионир је захвата којим се уз помоћ матичних ћелија лечи срце. Шумахеру је то било трећи пут да је био на третману у болници Жорж Помпиду.

Позната италијанска неуролошкиња и директорка миланског института за неурологију Матилде Леонарди открила је нове детаље око лечења славног Немца и могуће назнаке његовог здравственог стања.

Леонарди је рекла како Михаел није био подвргнут ''посебном третману'' ћелија мозга, али верује како је то могло да делује позитивно да се његово здравствено стање поправи.

"У јавности постоји збрка између вегетативног стања и стања минималне свести. Пацијенти у Шумајеровом стању отварају очи, могу да окрену глави кад их позовете, могу да померају палчеве као одговор на питање и на крају разговора могу да заплачу. Не постоје објављени научни подаци који доказују постојање и ефикасност овог третмана. Нема трага овог протокола, нити сличног експеримента на пацијентима у стању минималне свести", каже Матилде Леонарди.

Здравствено стање Михаела Шумахера већ је годинама обавијено велом тајни. Породица се труди да никакве информације не процуре у јавност. У дом седмоструког шампиона Формуле 1 може да уђе само ужи круг пријатеља којима није допуштено да говоре о Михаеловом здрављу.

(Вечерњи.хр)