У ИСТОМ тренутку док су српске рукометашице играле утакмицу против Норвешке на Светском првенству у Јапану, у Београду је одржана Свечана академија поводом 70 година Рукометног савеза Србије. Својим присуством, догађај су увеличали бројни прослављени рукометаши и рукометашице, попут легендарних Драгана Шкрбића, Веселина Вуковића, Сандре Колаковић, али и ведете из других спортова, као што су ватерполиста Виктор Јеленић и фудбалер Марко Пантелић.


- Од оснивања нашег Савеза пре 70 година, српски рукомет је остваривао велике резултате и успехе. Мало земаља у свету може да се подичи да је имала најбоље играче и играчице на свим позицијама. Прошлост би требало да буде путоказ, али не и приоритет од којег зависи будућност. Рукометна будућност јесте она коју сви запослени у нашем спорту креирају. Од старе славе се не живи - рекао је рекао је председник Рукометног савеза Србије Божидар Ђурковић, уз захвалнице свим рукометним радницима од севера до југа Србије.


Србија од 2012. није освојила ниједну рукометну медаљу, а Ђурковић истиче да морамо да исправимо једну лошу навику како бисмо се вратили на стазе старе славе.


- Имамо лошу праксу, јер на успехе и неуспехе гледамо на један начин, и то у црно-белој техници. Време је да почнемо да гледамо у боји, да поштујемо сами себе и међусобно се уважавамо, јер ће нас тако и други ценити. Повратак у борбу за медаље није једноставан, а да бисмо то остварили потребно је оно шта је Србима најтеже - јединство - закључио је главни човек нашег Рукометног савеза.


МУСТАФА: ИМАТЕ СВЕТЛУ БУДУЋНОСТ

ВИДЕО-поруком из Јапана, јавио се Хасан Мустафа, председник Међународне рукометне организације.

- Рукомет у Србији и бившој Југославији је имао много успеха и не би требало да заборавимо колико је ваша земља допринела рукомету на глобалном нивоу. Предвиђамо вам светлу будућност под вођством садашњег руководства, али и не заборављамо блиставе ствари из прошлости - рекао је славни Египћанин.