Умрла легенда југословенске одбојке: Регион се опрашта од великана!

Новости онлине

26. 11. 2019. у 15:10

Умрла легенда југословенске одбојке: Регион се опрашта од великана!

Фото: ОСС

Стеван Палишашки, некадашњи одбојкашки репрезентативац и тренер, преминуо је у петак у Загребу у 82. години

Стеван Палишашки, некадашњи одбојкашки репрезентативац и тренер, преминуо је у петак у Загребу у 82. години.

Палишашки је рођен 9. новембра 1938. године у Бачкој Паланци. Након завршене основне и средње школе, уписује Правни факултет у Београду, али се ипак одлучује за ДИФ (Државни институт за физичку културу), којег уписује, такође у Београду, 1958. године.

Одбојку је почео да игра већ у основној школи. После сјајних игара у одбојкашким клубовима из Бачке Паланке и Бачког Маглића, Стева је дошао у одбојкашки клуб Југославију из Београда. За њу је одиграо преко 250 утакмица а за сениорску репрезентацију Југославије преко 120 утакмица.

За седам година играња у овом клубу, није добио ни динар стипендије, нити новац за хранарину. Зато може да се каже да је одбојку играо из чисте љубави.

Током студија становао је у Студентском дому, где се у њиховом ресторану и хранио. Изгарао је на тренинзима и утакмицама и дао велики допринос успесима овог клуба, који је у своје време гајио најлепшу одбојку. Биланс остварен на међународној сцени био је веома импресиван – од 54 одигране утакмице ОК Југославија је победила чак 41 пут уз само 12 пораза, уз импресивну сет разлику: 135:57.

На београдском ДИФ-у срео је и животну сапутницу Силву са којом се оженио. Изгубили су право на студентски дом, па су становали годину дана у свлачионици фудбалског клуба ОФК Београд. То их је натерало да се преселе у Загреб, а ми из одбојкашког клуба Југославија никад му нисмо замерили што нас је напустио. Остали смо пријатељи до данашњих дана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације