Шестоструки шампион Формуле 1 возач Мерцедеса Луис Хамилтон рекао је да у тај спорт није ушао због новца и додао да још не размишља о завршетку каријере.

- Никада нисам ушао у Формулу 1 због новца. Наравно да је сјајно што се увећава, то је бонус. Све док те ствари не постану водећи фактор онога што радим. Суштина је да волим да се тркам. Волим изазов, знајући да имам невероватно младе и талентоване возаче који покушавају да ме победе, да буду бољи, да ме надмудре. Волим ту борбу у коју улазим сваке године - рекао је Хамилтон за Би-Би-Си (ББЦ).

Хамилтон је у трци у САД освојио друго место, што му је донело шесту титулу шампиона Формуле 1. Он има 83 победа и други је најуспешнији у историји Формуле 1 после Михела Шумахера, који је седмоструки првак са 91 победом.

- Радим са овим момцима, инжењерима у Мерцедесу, који су паметнији од мене и који чине да се осећам паметним. Када им се супротставим и докажем да нису у праву, у многим случајевима, чини се нереалним - навео је он.

У Мерцедесу наводе да је Хамилтон имао најимпресивнију сезону до сада. Победио је у половини од 20 трка, од којих седам у првих 10 у сезони. Британац је рекао да није било лако, посебно јер је ове године било тешко разумети болид, гуме, али и јер је тимски колега Валтери Ботас био озбиљан противник.

Ове сезоне Ботас је имао пет пол позиција, а Хамилтон једну мање.

Финац се добро супротставио Хамилтону, посебно на почетку сезоне, а Хамилтон то делимично приписује његовом бившем другом тркачком инжењеру, који је постао Ботасов први инжењер и са собом понео и неке Хамилтонове тајне.

Ботас је после четири трке био водећи у шампионату са бодом испред Хамилтона.

"Првих неколико трка углавном нису завршене код мене. Нису лоше, боље су од просека, али ту су и спољни притисци, Валтери. Имали смо по две победе. Морао сам да останем јак и да не дозволим да ме притисци споља поремете, али тешко је бити човек и не приметити те ствари. Али после тога сам појачао, стигао до 8:2 и помислио: 'То је добро' - рекао је Хамилтон.

Шестоструки светски првак навео је да је научио да се боље носи са разочарањем пораза откако је старији.

- Сећам се 2007. и 2008. године, тада нисам три дана могао да изађем из хотелске собе. Током целе картинг каријере био сам строг према себи. Тако сам се ја носио са стварима, а људи нису могли да раузмеју немир у који сам упао, заиста, заиста мрачно место и нисам могао да се избавим - навео је.

- То се односило на многе ствари у мом животу. Како сам старији, схватио сам како да останем концентрисан, како да се избавим из рупа и сада, чак и у најгорим случајевима, оне нису заиста толико тамне. Није било кратког и брзог пута да се то реши. Али и даље ми је безвезе када губим - додао је Хамилтон.

Он је рекао да се не плаши повлачења.

- Наравно, то је за спортисте најтужнији дан, да оставиш нешто што си волео целог живота, откад памтиш. Али, зато имам друге ствари којима могу да се посветим. Бавим се модним бизнисом, за сада иде заиста добро, али не знам колико ће потрајати. Али, макар имам друга интересовања. Има још многих ствари које ме занимају, знам да ми се живот неће завршити када се повучем из Формуле 1 - рекао је 34-годишњи Хамилтон.

- Али, сада се осећам довољно добро да наставим и покушаћу то да извучем докле год будем могао - додао је један од најбољих возача свих времена.