ДАНТеодоре Симовић. Сјајна атлетичарка Новог Пазара доминирала је на "Првом Комтрејд Србија" маратону у Београду. Наша шампионка је била неприкосновена на стази, због јаког ветра није успела да поправи лични рекорд, али јој је и поред слабијег времена (2:42.27) била пребрза за остале такмичарке. Симовићевој је тријумф омогућио да се у "Штарк арени" радује трострукој титули, јер је у исто време постала и првак Балкана и Србије. Код мушкараца је победио Кенијац Ндива Саконг (2:19.17).

- Ветар је био толико јак, тако да није било шансе да трчим брже од личног рекорда, 2,39 сата. Када сам схватила да не могу да будем брза, одлучила сам да чувам прво место. У почетку су ми помогле колеге из наше репрезентације, али сам на 25, 26. километру остала сама. Успела сам да стигнем турског репрезентативца и сачувам ритам. Јако сам срећна, ова година ми је била веома успешна - истакла је Симовићева, која се са вицешампионком Србије Катарином Похлод радовала и екипној титули на Балканском првенству.

Симовићевој је титула на маратону донела и чек од 1.800 евра и бицикл, али и 200 бодова на листи за Олимпијске игре и Токију. Друга је била Кенијка Хелен Кимутаи (2:54.05), а трећа Бугарка Маринела Минева - 2:54.44.

Код сениора славио је у свом првом маратону Кенијац Ндива. Други је био његов сународник, који трчи под заставом Бахреина Нелсон Черутич (2:19.58), а трећи Молдавац Максим Раилеану (2:21.12). Од наших најуспешнијиј је био шестопласирани Марко Раковић (2:34.17), што му није донело медаљу на Балкану, али јесте титулу првака Србије. Раковић је заједно са Кристијаном Стошићем (2:37.44) нашој земљи донео друго место у екипној конкуренцији на Балкану.

У полумаратону су доминирали Кенијци. Код дама славила је Нели Јепчумба (1:12.59), испред Оливере Јевтић (1:14.02) и земљакиње Руте Мбато (1:17.26). Код мушкараца најбржи је био Метју Козгеи (1:08.54). Други је био наш Милан Митровић (1:10.11), а трећи други Кенијац Елијах Вамбуат - 1:11.12.

Легендарна Јевтићева била је веома расположена после трке, јер је трчала брже него што је планирала и са пуно оптимизма ишчекује 1. децембар, када ће трчати маратон у Валенсији.

- Због јаког ветра нисам могла нормално да дишем. Ово ми је била припремна трка за Валенсију, тако да сам задовољна резултатом. Последњих месеци трчим веома добро, вратило ми се самопоуздање. Мотивисана сам, желим да изборим пласман на Олимпијске игре у Токију. Знам да је важно сакупити довољан број бодова, али је ипак, најбоље истрчати норму од 2:30.25 - нагласила је Јевтићева.

Трка на пет километара окупила је око 600 такмичара. Код девојака прва је била Биљана Цвијановић (18.08 минута), друга Александра Костадиновић (18.43), а трећа Наташа Ћулафић (19.20). У мушкој конкуренцији победио је Алекса Милановић (16.38), испред Мирослава Дукадиновића (16.39) и Душана Крстића - 16.52.

ЈЕВРОСИМОВИЋ: БИЛО ЈЕ ОДЛИЧНО

ВЕСЕЛИН Јевросимовић, председник АСС, није крио задовољство због успешно организованог "Комтрејд Србија маратона":

- Ово је био први маратон у организацији АСС тако да сам више него задовољан, јер смо окупили преко 3.000 тркача. Са оволико јаким ветром сматрам да су остварени веома добри резултати.


ДУЊА И АНДРЕЈА

ПАРАЛЕЛНО са маратоном одржавала се и завршна манифестација "Брзином до звезда", за ђаке трећег и четвртог разреда београдских основних школа. Код девојчица најбржа је била Дуња Поповић, а код дечака Андреј Николић.