Светски рагби казнио је Енглеску са 2.000 фунти, пошто је неколицина њених рагбиста пре почетка меча са Новим Зеландом у полуфиналу Светског првенства имала непримерено понашање током извођења традиционалног плеса маорског народа - хаке.


Када су Новозеланђани почели са извођењем хаке, енглески рагбисти су прихватили изазов тако што су стали у облику латиничног слова V, а поједини играчи су прешли половину терена. Истовремено су се са пуних трибина чули бука и звиждуци публике.


Према правилима Светског рагбија, екипа мора да остане на свом делу терена. Како се наводи, Енглеска је "прекршила правила турнира који се односе на културолошке изазове". Реагујући на казну, селектор Новог Зеланда Стив Хенсен рекао је да је потез енглеског тима био "фантастичан".


"Они нису кажњени што су одговорили, већ штосу прешли половину терена. Ако разумете хаку, знате да је потребан одговор. То је изазов за тебе и захтева одговор. Мислио сам да је то сјајно и прилично маштовито", рекао је Хенсен, а преноси Би-Би-Си.


Енглези су одустали од уобичајеног става раме уз раме, а капитен Овен Фарел рекао је да је екипа испланирала одговор како би показала Новом Зеланду да неће бити по њиховом у тој утакмици.


Капитен Новог Зеланда Киеран Рид рекао је да реакција противника на хаку није имала утицај на утакмицу, а његов саиграч Дејн Колс рекао је да је било "сјајно".


Казна Енглеске биће уплаћена у хуманитарне сврхе.


Енглеска је у суботу победила двоструког узастопног браниоца титуле Нови Зеланд са 19:7 и пласирала се у финале Светског првенства у Јапану. Енглеска ће у суботу 2. новембра играти у финалу Светског првенства против Јужне Африке у Јокохами.