ОВО је година Уроша Ковачевића. На Европском првенству у Француској, Словенији, Белгији и Холандији, засијао је пуним сјајем, био нерешива енигма за противничке одбојкаше, водио Србију ка трећој титули првака Старог континента. После великог финала против Словеније (3:1) у Паризу био је проглашен за МВП шампионата, а прексиноћ на гала вечери у Софији Европска федерација (ЦЕВ) изабрала га је за најбољег одбојкаша.


- Не сећам ко ми је јавио да сам постао најбољи одбојкаш Европе. Био сам пресрећан, велико је то признање. Захвалан сам и Трентину што ми је дозволио да присуствујем гала вечери. Било је незаборавно - прича у телефонском разговору Ковачевић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НИКО КАО СРБИЈА! Одбојкашице и одбојкаши доминирали у европској одбојци


ШТО ВИШЕ ТРОФЕЈА СА Трентином има велике планове:
- То је клуб који је навикао на титуле, тако да ћемо ове године покушати да освојимо што више трофеја.

Урош је од кадетских дана навикао на медаље и лична признања. Ове године био је најбољи играч италијанског првенства, са Трентином је лане освојио титулу првака света, а ове године Куп ЦЕВ, где је био МВП ...


- Мени појединачна признања не значе много. Не може на основу њих да се каже да сам најјачи, најбољи, најлепши. Једноставно, знам колико вредим. Када играм за Србију увек пружам максимум, њен успех ми је најважнији. Имамо класан тим, а Слободан Ковач је био само шлаг на торти. Било је потребно да се само промене неке ствари. Успео је за само 20 дана и на томе сам му веома захвалан - истиче Ковачевић.


Од своје 14. године је у центру светске одбојкашке јавности...


- Било је сигурно лепо у кадетској, јуниорској селекцији. Освајали смо медаље, били прваци Европе, света... Али, доказали смо се и као сениори. И за нас може да се говори да смо златна генерација. Имамо ЕП, Светску лигу. Не може нико да упоређује нашу са генерацијом која је освојила Олимпијске игре у Сиднеју. Сигурно је да су нам били узори, да тежимо олимпијској медаљи - сматра Урош.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СРБИ БЕЗ ПРЕМЦА: Тијана Бошковић и Урош Ковачевић најбољи одбојкаши Европе


Ковачевића није уздрмао неуспех у квалификација за одлазак на Игре, као ни сумња јавности да могу да стигну до Париза и европског трона:


- Знали смо колико вредимо и пре, и после Барија. Било је неопходно само да нас неко поврати и усмери на прави пут. Долазак Бобе био је као поручен, вратио нам је сигурност, самопоуздање.


Краљевчанин на ЕП није пленио сам игром, него и, нарочито у одлучујућим мечевима, радовањем. Често је поене прослављао као Хулк.


- Никад не планирам како ћу да се понашам на терену, него ми тако дође. Срећан сам што смо на ЕП показали колико вредимо као екипа - прича Ковачевић.


Утисци после тријумфа у Паризу дуго нису могли да се слегну:


- Ма колико смо веровали да ћемо освојити титулу и ми сами смо били изненађени када смо стигли до трона. И даље причамо о томе. Тако ће остати до новог такмичења, када ћемо заборавити ЕП.


Нови изазов за орлове су светске квалификације за ОИ и Токију, које ће се одржати од 5. до 10. јануара у Берлину.


- Јануар је још далеко. Сада смо сви концентрисани на клупске обавезе. Тек крајем децембра, када се окупимо мислићемо како да из Берлина стигнемо у Токио.


САМ ЗНАМ КОЛИКО ВРЕДИМ

НЕ можемо да се отмемо утиску да су "орлови" за јавност после Барија били незналице, а после Париза генијалци.

- Није то само код нас. Када се освоји нешто завлада еуфорија, а када се не успе пише се само лоше. Мени је једино битно што ја знам колико вредим. Не треба нико са стране да ми каже да ли сам добар или не.