СРБИЈА, као и 2011. године, доминира европским одбојкашким небом. Обе наше сениорске селекције су на импресиван начин покориле Стари континент, и због тога не чуди што су наше звезде биле у центру пажње синоћње Гала вечери Европске федерације (ЦЕВ) у Софији.

Прво су нас обрадовале даме, које су 8. септембра у сектакуларном финалу у Анкари савладале Турску са 3:2. Тада је за МВП Шампионата проглашена Тијана Бошковић, која је трећи пут заредом изабрана и за најбољу одбојкашицу Европе. Коректорка Езачибашија последњих година доминира светском сценом, и с правом је прва звезда европске одбојке. Подсетимо да су у идеалном тиму, осим Бошковићеве, блокер Стефана Вељковић и примач Бранкица Михајловић.

И док је успех девојке, које су успут у Пољској извадиле олимпијску визу, очекиван, дотле су изненадили одбојкаши. Мало ко је веровао после неуспеха у Барију на светским квалификацијама за Олимпијске игре у Токију, да могу да се уздигну до европског трона. А то се баш десило.
Одбојкашице Србије фото: Н. Фифић

"Орлови" су заиграли онако како се од њих одавно очекивало, блистали су, нарочито у Паризу, где су у полуфиналу савладали Француску (3:2) и у финалу Словенију (3:1). Освојено је треће злато у историји, а у први план су искочили играчи који су доминирали у млађим категоријама. Маестрални Урош Ковачевић је проглашен за МВП првенства, што му је омогућило да буде изабран и за најбољег одбојкаша Европе. У идеалном тиму су и коректор Александар Атанасијевић и блокер Срећко Лисинац. Екипу је са клупе изванредно водио Слободан Ковач, најбољи европски тренер у овој години.

ОДЛУЧУЈУЋА БИТКА ЗА ТОКИО
ОДБОЈКАШЕ првих дана 2020. године очекују нови изазови. Срби ће од 5. до 10. јануара у Берлину на европским квалификацијама покушати да се пласирају на Олимпијске игре у Токију. "Орловима" ће највеће препреке на путу ка Јапану бити Француска и Немачка.