ИГРА ЗА ВАШАШ, А ТРЕНЕР ФРАДИЈА: Никић има двоструку улогу у Будимпешти

С. Крстовић

субота, 19. 10. 2019. у 09:12

ИГРА ЗА ВАШАШ, А ТРЕНЕР ФРАДИЈА: Никић има двоструку улогу у Будимпешти

Слободан Никић Фото: М. Вукадиновић

Боба: Много ми је жао што не радим у Србији. Желео сам да се вратим, али ми није успело

МАЂАРИ не поштују само своје ватерполо легенде, већ и српске. Свесни да имају драгуље код куће, наше северне комшије све чине да магичне "делфине" задрже код себе и када заврше каријеру. Зато за њих није необично да славни сидраш Слободан Никић ове сезоне игра за Вашаш и да тренира центре и бекове Ференцвароша, с којим је лане освојио титулу првака Европе.


- Прошле сезоне, тренер Ференцвароша Жолт Варга ми је предложио да радим са центрима и бековима. Био је веома задовољан, хтео је да наставим, и два клуба су се летос договорила, тако да сам и играч Вашаша и један од тренера Ференцвароша. То ми не представља проблем, оба клуба су из Будимпеште. Вашаш је лани био 15, а рад у Фрадију ми прија, јер полако улазим у тренерске воде - прича Никић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Никола Рађен: За деценију прваци Европе

ГОДИНА ЗА ПАМЋЕЊЕ СЛОБОДАН Никић је рано напустио Партизан, играо је у јаким европским лигама, био првак Европе са Про Реком, али круна са Ференцварошем му је у срцу. - Подвиг је у 36. години поново постати клупски првак Европе. Сезона је била тешка, дуго сам био повређен. Због тога сам био срећан, поносан, јер смо остварили највећи успех у историји клуба. Ту титулу сам веома емотивно доживео - истиче Никић.


На нашу жалост, најтрофејнији ватерполиста данашњице је други из златне генерације, после Живка Гоцића, који ће тренерску каријеру да гради у Мађарској.


- Мени је много жао што не радим у Србији. Желео сам да се вратим, није ми успело... Не бих волео да испада да се жалим - истиче Никић.


Свестан је и некадашњи центар Србије да би наши млади играчи од њега могли доста да науче. Али стварност је другачија. Наши клубови се последњих година боре да преживе, због чега је овог лета држава морала да прискочи у помоћ.


- Несхватљиво ми је да немамо ниједан клуб у Европи. Репрезентација од 2014. бележи феноменалне резултате, а клубова нигде. Тај феномен не могу да објасним Мађарима. Ових дана био сам са Вашашем на Бањици, и његови играчи не могу да схвате како је могуће да да су услови на базену на којем су поникли великани светског ватерпола лоши. То им никако није јасно - примећује Никић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ВАТЕРПОЛИСТИ УВЕРЕНИ У УСПЕХ ПО ПОВРАТКУ СА СП: Бићемо и ми на постољу

Зато је тренерску каријеру почео да гради у Мађарској.


- Имају изванредне услове за рад, доста клубова, јаку конкуренцију. Можете да добијете праву шансу. Ипак, не бих сада говорио о тренерској каријери. Скрасио сам се са породицом у Будимпешти, играћу док будем занимљив клубовима и док будем играо на потребном нивоу - подвлачи Никић.


РАДНИЧКИ - ПРИМЕР

ТРОФЕЈНИ центар и те како прати српску лигу. Не крије да му је жао што су наши клубови пре времена испали из европског такмичења.

- На тренинзима са Партизаном и Црвеном звездом видео сам доста талентованих дечака, којима фале мало бољи услови. Вероватно због тога наши клубови не играју макар у Купу Европе. Морам да похвалим Раднички. Види се да имају систем, циљ, идеју, да се боре за своје место у граду. Направили су млађе категорије и верујем да ће на крају да бити награђени за труд - каже Никић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације