Марк Маркез, најбољи мотоциклиста света: Титуле ме инспиришу

П. Ж.

17. 10. 2019. у 08:56

Марк Маркез, најбољи мотоциклиста света: Титуле ме инспиришу

Марк Маркез фото: ЕПА

Шпански возач је само на корак од девете круне укупно, шесте у "краљевској класи", чиме би се изједначио са чувеним италијанским Доктором, Валентином Росијем
НИЈЕ важно да победим, већ да освојим титулу! То је био мото Марка Маркеза пред трку на Тајланду, четири гран-прија пре краја овогодишњег шампионата света у мотоциклизму. Наравно, нико му није поверовао.

Наиме, без обзира на то што је било потребно да на ВН Тајланда буде само испред јединог ривала, аса Дукатија Андрее Довисиоза, иако је пол-позицију поново, жељан прве ГП победе, имао француски јуноша Фабио Квартараро, сви су знали да ће Маркез, ако треба, возити на самој ивици могућности и мотора и сопственог умећа да би до осме круне дошао трујумфом!

- Указала ми се шанса, мотор је био изванредан, па сам успео да надмудрим на крају сјајног Фабија - рекао је, тада, прослављајући по унапред припремљеном сценарију (билијарски сто са осам рупа и црном "осмицом") осме ловорике Маркез.

И заиста, овај младић, коме је тек 26 лета, једноставно нас је навикао на победе. Све друго, када је он у питању је - неуспех.

Сада је само на корак од девете круне укупно, шесте у "краљевској класи", чиме би се изједначио са чувеним италијанским Доктором, Валентином Росијем, али би стигао и Карла Убијалија, који, такође, има девет титула првака света у мотоциклизму, али нема ниједну "краљевску круну". Маркез би био по броју укупно освојених титула у друштву са још једном легендом, Мајклом Хелвудом, који је, такође, девет пута крунисан, али "само" четири пута у најјачој класи.

С обзиром на године, Маркез неће одустати и од јуриша на, доскоро чинило се недостижне легенде овог спорта, Шпанца Анхела Нијета, који је 13 пута био првак света у мотоциклизму (никада у најјачој класи) и човека који је високо на мотоциклистичком Олимпу са 15 титула (осам у најјачој класи) Италијана Ђакома Агостинија.
- Волим да побеђујем, али не јурим рекорде - каже Маркез.
Нарано, опет му нико не верује, јер овај човек има импресивну листу рекорда на два точка, коју ће тешко ко достићи.

Поменимо само неке: најмлађи шампион света у Премијер класи са 20 година и 266 дана. Најмлађи возач са пет титула у Мото ГП класи - 25 година, 246 дана. Најмлађи победник ГП трке у најјачој класи - 20 година 63 дана...

ЛИЧНА КАРТА
ДАТУМ и место рођења: 17. фебруар 1993, Сервера, Шпанија
ТИМ: Хонда
МОТОЦИКЛ: Хонда, број 93
ТИТУЛЕ светског шампиона: 8
МОТО ГП класа: 6 (2013, 2014, 2016, 2017, 2018, 2019)
МОТО ГП2 класа: 1 (2012)
КЛАСА 125 ццм: 1 (2011)
БРОЈ трка СП: 201
ПОЛ-ПОЗИЦИЈА: 89
ПОБЕДА: 79
ПОДИЈУМА: 130
МОТО ГП КЛАСА
СТАРТОВА: 123
ПОЛ ПОЗИЦИЈА: 61
ПОБЕДА: 53
ПОДИЈУМА: 91

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације