Никола Рађен: За деценију прваци Европе

С.КРСТОВИЋ

13. 10. 2019. у 09:10

Никола Рађен: За деценију прваци Европе

Никола Рађен

Мој други клуб постоји годину дана и стварамо услове да буде најбољи на Старом континенту, прича Рађен о Винд спорту

НИКОЛА Рађен увек на свој начин изненади спортску јавност. Славни ватерполиста (не)очекивано се вратио у Србију, јер жели да играчку каријеру заврши у Црвеној звезди, али и да од свог клуба Винд спорта за десетак година створи европског шампиона!

Његов радни дан у Београду је уобичајен: ујутро тренира са Звездом, потом ради у маркетиншкој агенцији "Винд", а увече иде на тренинг Винд спорта из Панчева, чији је директор.

- Када стварате нешто енергија вам не мањка. Како сам сматрао да је због клуба моја обавеза да будем овде, још у јануару сам одлучио да напустим московски Динамо, у којем ми је било изванредно - истиче Рађен.

УЛОГЕ СУ ПОДЕЉЕНЕ ТРОФЕЈНИ ватерполиста истиче да то што има тренерску А лиценцу, не значи да сада помишља да седне на клупу, још мање да се меша у рад тренера. - Засада себе видим као функционера. На кампу је моја улога другачија, јер сам координатор, али и тренер групе у професионалном програму. А у базену су улоге јасно подељене, ја сам само играч, а Игор Милановић тренер, од кога може доста да се научи - каже Рађен.

Никола истиче да жели да каријеру заврши у Црвеној звезди, јер је у њој провео најлепше играчке дане. Ипак, каже да ће сигурно носити капицу црвено-белих до краја сезоне...

- Искористио сам и прилику да направимо сарадњу са "Видн спортом", да буде звездина филијала. Повезали смо лепо и корисно, а видећемо колико ће то да траје - каже Рађен.

Никола је у "Винду" пронашао свој пут када заврши играчку каријеру. Директор је у агенцији и клубу, стекао тренерску А лиценцу, већ три године успешно води камп Нумбер оне, лане су у Панчеву формирали клуб Винд спорт, који је већ члан Прве Б лиге...

- Градимо нешто ново, а веру да можемо за десет година да будемо прваци Европе улива ми организација клуба, идеја председника Владимира Поповића. Мислим да деца ако их уче и васпитавају шампиони могу да постану прави шампиони. Услове које имамо у Панчеву, ниједан клуб не може да понуди у земљи. Имамо врхунске стручњаке, од тренера до педагога. Захваљујући нашим пројектима финансијски смо независни, наш камп из године у годину расте и веома је привлачан странцима. И као клуб привређујемо, због чега верујем да клуб временом може да постане шампион Старог континента - каже Рађен.

Сматра да је и ситуација у нашим клубовима сада боља. Убеђен је и да су "мали градови створени за мале клубове". Признаје да није изненађен што су се наши клубови рано опростили од Европе, јер само у "Мађарској игра 30 наших играча". Прерани одлазак младих ватерполиста је један од разлога што српски клубови немају снагу од пре неколико година.

- Пре пет-шест година наша лига је била једна од најјачих на свету. Ватерполо и данас има своје место у српском спорту. Само мора да се види на који ће начин да се представи. Сигурно ћемо бити успешни и наредних година. Мислим да данашњу децу треба на други начин анимирати, да се заустави одлазак младих играча из клубова, што је велики проблем... Сећам се да су ме Новозеланђани на кампу питали како објашњавам феномен јаке репрезентације и слабе лиге. А ја то, ипак, нисам успео да им објасним. Зато сматрам да ватерполо мора да се прати током целе године, а не само месец, два или када играмо са Хрватском - сматра Рађен.

Никола наглашава да је у ватерполо и те како важан спој младости и искуства, јер таленти уз помоћ великана постају врхунски играчи. Убеђен је и да је неопходно да се створе неки нови лидери, звезде, које ће наследити Филиповића, Прлаинвића, Пијетловића... Сматра и да мора да се промени календар такмичења како ватерполо не би мучио муку са финансијама.

- Морамо да изађемо из оквира штапа и канапа. Да не паметујемо превише, ватерполо је летњи спорт, тада треба да се игра, отворени базени привлаче публику. У то сам се уверио летос у Панчеву, када су трибине биле увек пуне. А зими нека играју репрезентације, које увек привлаче пажњу - каже Рађен.

ЂЕРКЕ ОДБОЈКАШИЦЕ

НАСЛЕДНИЦЕ су пронашле себе у одбојци.

- Старија Нина и годину дана млађа Теа су биле на кампу, тренирале као сва деца, али последње две године вежбају одбојку у клубу Црњански. Напредују, поносан сам на њих, одличне су ученице, баве се спортом, нема лепше ствари - истиче Рађен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације