Кенијски атлетичар Елиуд Кипчоге постао је први спортиста који је истрчао маратон за мање од два сата, али се то неће рачунати као светски рекорд.

Олимпијски шампион и светски рекордер је маратон у Бечу истрчао за сат, 59 минута и 40 секунди, али тај резултат неће бити признат као светски рекорд пошто трка није била отвореног типа.

Кипчоге је током трке имао подршку 36 "пејсмејкера" који су му помагали да одржи темпо и то је један од разлога због којег Међународна атлетска федерација неће признати рекорд.

Он је трчао иза аутомобила што такође није дозвољено правилима ИААФ.

Трчећи просечним темпом од 2,50 минута по километру, Кипчоге је већ на половини трке био 11 секунди испред планираног времена.

Свесни да ће исписати историју, на око 500 метара пре циља, Кипчогеа су напустили "пејсмејкери" како би сам прошао кроз циљ.

-- Ово показује да људско тело не познаје границе. Сада сам то ја урадио, очекујем да ће више људи то учинити после мене - рекао је Кипчоге.

Данашњи маратон у Бечу био је његов други покушај да 42.195 метара истрчи за мање од два сата. У претходном, у Монци 2017, био је спорији за 26 секунди.

Актуелни светски рекорд у маратону, који је Кипчоге поставио у Берлину 2018. износи 2:01,39.