Одбојкашка репрезентација Србије освојила је данас титулу првака Европе, пошто је у Паризу у финалу Европског првенства победила Словенију са 3:1 (19:25, 25:16, 25:18, 25:20).

Србији је ово треће европско злато, пошто је претходно била најбоља 2001. и 2011. године. Такође, Србија је, као и 2011. године, објединила титуле шампиона Европе у мушкој и женској конкуренцији.

На другој страни, Словенија није успела да освоји прво злато у свом другом финалу.


ПРВИ СЕТ


Словенци први греше на сервису, узвраћа Атанасијевић. А онда је прорадио и блок Словеније, Атанасијевић је два пута заустављен - 2:4. Коначчно пролази Атанасијевић, али боље играју на старту Словенци - 3:5. Коначно "орлови" се буде и освајају три везана поена. Грешили су редом Урнаут и Чебуљ - 6:5. Ни ту није крај серији Србије, још једном Ковачевић пролази - 7:5.


Словенци не узимају тајм-аут, али блокирају Ковачевића, Атанасијевић враћа Србији плус два - 8:6. Међутим, много наши греше на сервису. Прорадио је и блок Словеније, Винчић је ухватио Петрића - 8:8, а онда и контранапад Чебуља за нову предност Словенаца - 8:9. Лош период у игри Србије, сударили су се Ивовић и Атанасијевић, па онда још једна грешка наших - 10:11. Атанасијевић није никако у елемнту на старту меча - 10:12.


Много Срби греше на сервису. Чебуљ је разигран и за сада Словенци делују боље од Србије - 12:14. "Орлови" заостају три поена, никако да прораде сервис и блок главни адути против Француске. Одлази полако Србији сет, блок Гаспарина - 13:17. Ковач узима тајм-аут. Ништа не помаже, идеалан пример и Козамерник решава. Срби настављају да се муче, ево га и Гаспарини узима поен - 14:19.


Петрић покушава да разбуди навијаче, коначно и добар потез односно ас сервис Атанасијевића - 17:20. Међутим, Урнаут враћа безбедну предност Словенцима. Козамерник узвраћа ас ударцем и дефинитивно Словенија полако узима први сет - 17:22. Подрашчанин пролази кроз средину, али то је било све Чебуљи и екипа завршавају сет - 19:25.

ДРУГИ СЕТ


Гаспарини поново пролази, али узвраћа Уроша Ковачевића! Међутим, Клемен Чебуљ долази до свог већ седмог поена - каснио је Марко Подрашчанин. Потом пролази Атанасијевић, иако дизање није било баш најбоље... И ево га - Урош Ковачевић! Какав блок! - 3:2. Аут! Греши Гаспарини... Улазе Словенци сада мало у контраритам. Али штета, штета... Ово нам није било баш неопходно у овом тренутку.

Подрашчанин прави сервис грешку. Но, нема везе - акција за Срећка Лисинца који маестрално пролази! али какав блок у наредном поену - Срећко Лисинац! Имали смо шансу за још један поен из контре у наредној акцији, али смо се спетљали... Штета -6:4. Досуђен је дупли контакт Јововићу, делује да је то заиста био случај. Поентира и Петрић, а онда и Атанасијевић! Тражи тајмаут клупа Словеније, Србија је у великом налету! - 9:5. Нови блок репрезентације Србије - Александар Атанасијевић!

Фантастично играмо у овом другом сету, Александар Атанасијевић уписује још један поен! Међутим након велике борбе пролази Чебуљ у наредном поену и скида Уроша са сервиса, штета... Сада Урнаут уписује ас - 12:7. Лисинац одлично сервира, али мали неспоразум у тиму Србије - 14:9. Освајају наши поен, а онда Штерн уписује за Словенце - 15:10. Греши после тога Штерн са сервиса. Имамо лепу предност.

Ређају се поени Србије, Словенци узимају и други тајма-аут - 18:10. Иду наши момци ка изједначењу у сетовима. Петрић и даље сервира, па на крају греши - 19:11. Чебуљ сервира ас, па Атанасијевић осваја поен. Пробудио се и наш коректор - 20:12. Лисинац је спустио завесу - 21:12. Урнаут уз Чебуља најрасположени код Словенаца - 21:14. Мајсторија Винчића, али Лисинац прекида серију Словенаца. Атанасијевић опет пролази, па онда и блок нашег најбољег играча - 24:15. И на крају баш он завршава сет - 1:1

ТРЕЋИ СЕТ

Србија узима прва два поена у трећем сету, поготово је чаробан био Јововићев поен за 2:0. Козамерник узвраћа, а онда и грешка Атанасијевића - 2:2. Мучи се сада Србија, Козамерник и трећи пут на сервису. Гаспарини игра све боље, али и Лисинац - 3:3. Јововић пртави ас, попустио је пријем Словенаца - 4:3. Комшије узимају тајм-аут.

Словенија узима два поена, па онда одлична серија наших на сервис Ковачевића. Петрић и Атанасијевић су одиграли сјајна два поена - 7:5. Ковачевић гази линију и поклања поен Словенцима - 7:6. Један срећан поен за Србију после "пецања" Чебуља. Лисинац одлично сервира, а наш блок још боље реагује, онда и Атанасијевић, ређају се поени - 10:6. Какав још један поен за пулене Слободана Ковача, односно Петрића - 11:6.

Чебуљ после одличне одбране Урнаута "скида" Лисинца са сервиса. Атанасијевића не служи сервис, али враћају и Словенци - 13:9. Игра се поен на поен, Атанасијевић сада пролази, као и Козамерник. А онда још један дугачак и важан поен освајају Срби - 16:11. Блистају "орлови" Ковачевић је неумољив. Словенци мењају, али немају решење за игру Србије - 17:11.

Ни тајм-аут Словенаца не прекида серију Србије. Иду "орлови" ка освајању другог сета. Словецнци углавном освајају поене после грешака наших момака - 20:14. Петрић игра феноменално, а још боље сервира - 23:15. Либеро Ковачић је скроз избачен из игре, а онда феноменалан поен Ковачевића - 24:15. Прву сет лопту наши момци не користе, као ни другу после сервиса Чебуља, а онда и блок Козамерника. Ковач узима тајм-аут. Ковачевић завршава сет - 25:18. Сада смо на сет од освајања Евроспког првенства.

ЧЕТВРТИ СЕТ

Словенија боље отвара трећи сет. После одличног другог и трећег периода мало су се "орлови" успавали. Међутим, Ковачевић је вечерас незаустављив - 4:4. Сада блок Ковачевића. Србија долази до преокрета - 5:4. Греши и Козамерник, Ковач одушевљен на клупи. Проолази Урнаут - 6:5. Имали су Словенци егал - 7:7, а онда је отишао Лисинац на сервис и три везана поена "орлова" - 10:7.

Ипак, се не предају Словенци, Урнаут лети по терену и опет прилазе на само један поен заостатка - 10:9. Игра се сада поен за поен, на обе стране мајсторски поени. Дочекали смо и грешку Чебуља и блок Лисинца. Иде Србија ка злату - 15:11. Каква игра мајстора у Берсију. Ковачевић опет блокира и делиријум на клупи "орлова" - 16:11.

Ни тајм-аут не помаже. Петрић игра маестрално, уствари не постоји играч код нас који не бриљира. Лепотица Ковачевића још једна ко зна која у низу - 19:13. Немају намеру да се зауставе Срби - 20:15. Пролази опет Атанасијевић, па иде лопта у аут. Словенци су разбијени - 22:15. Ово је невероватно, тројни блок - 23:15. Пецање Петрића, али и даље имамо велику предност. Грешка Атанасијевића, а онда сукоб Чебуља и Атанасијевића- Блок одличан Словеније - 23:18. Нова грешка Атанасијевића, али Петрић доноси меч лопту, а трофеј првака Европе Петрић.