Гојазност и физичка неактивност су најзначајнији фактори ризика за хроничне и незаразне болести који су водећи јавноздравствени проблеми у свету, али и код нас. Оно што је забрињавајуће је да се здравствени проблеми изазвани физичком неактивношћу све учесталије јављају и код деце.


Доц. др Душко Спасовски, ортопедски хирург и професор физичке културе на Медицинском факултету у Београду истиче да у Србији има мало истраживања и резултата о тежини и масовности обољења изазваних недовљном физичком активношћу, али из богате праксе јасно закључује да су случајеви све бројнији.


- Физичка неактивност највише проблема задаје коштано-зглобном систему, али важно је споменути и оне који нису ортопедски. Ту пре свега мислим на проблеме у нервном, кардио-васкуларном и систему за варење - упозорава доц. др Спасовски и додаје:


- Све више се суочавамо и са поремећајима телесне тежине, а међу најизраженијим проблемима су и хронични деформитети врата. То се у Америци популарно зове "texting neck", у њиховој медицинској пракси тај назив већ имају у жаргону управо због његове учесталости. Овај поремећај се јавља на вратној кичми и настаје као последица држања телефона у рукама. Такође, присутни су и болови у доњем делу леђа, јавља се и скраћење мишића задње ложе, што је последица претераног седења. Због недовољне физичке активности веома су распрострањени функционални поремећаји, који се испољавају кроз лошу моторику, слаб квалитет кретања, умањену радну способност...


Као експерт из ове области доц. др Спасовски има једноставан савет:


- У телу које се лоше сервисира ни ум не може да процвета. Најбоља превентива је бављење неком физичком активношћу, рекреацијом или спортом. Али да будемо прецизни, да би се пронашао пут ка решењу прво би требало да се тачно утврди где је све проблем. Веома је важно колико су ови проблеми о којима причамо узели маха, да би могле праве мере да се примене, и то не индивидуално већ стратешки. Стално информисање јавности о овом проблему и буђење свести код људи о последицама, али и како их предупредити је нешто што би на дуже стазе могло дати резултат.


У склопу свега оног што је рекао доц. др Спасовски треба истаћи да ће трећи по реду Сајам фитнеса, велнеса и здравља бити одржан у Хали 3 Београдског сајма од 4. до 6. октобра, а као главни циљ имаће промоцију бављења физичком активношћу и здравим начином живота. То је највећи Сајам ове врсте у читавом региону, а на 5.000 квадратних метара биће представљен велики број фитнес програма, сви новитети из света фитнеса, као и програми здраве исхране. Такође, посетиоцима ће на Медицал цхецк поинт-у бити омогућено да бесплатно изврше детаљне провере здравственог и фитнес статуса .


- Такве манифестације попут београдског Сајма фитнеса су преко потребне, ја их искрено подржавам и сматрам да би требало да их буде више. Ми професионалци смо свесни проблема, знамо њихове узроке и решења, али тога треба да постане свесна и шира циљна група, то су родитељи и њихова деца, јер многи деформитети се јављају управо у периоду раста и развоја. Информације које се могу добити на догађајима какав је Сајам фитнеса, велнеса и здравља могу бити драгоцене. Али, пре свега демонстрација разних програма, могућност да се они и пробају, могу да усмере и подстакну посетиоце да почну са неком врстом рекреације што је и те како важно - закључио је доц. др Спасовски.


Сајам фитнеса, велнеса и здравља БЕЛФИС 2019 и ове године организује Савез за рекреацију и фитнес под покровитељством Министарства омладине и спорта и Града Београда. У склопу Сајма, биће одржан и 9. Ервопски фитнес конгрес који ће окупити елитне стране предаваче, али и најбоље домаће стручњаке из ове области.