Бивша одбојкашица Сузана Ћебић, после новог злата репрезентације Србије на Европском првенству, истакла је да су изабранице Зорана Терзића још једном показале да у ово тренутку немају конкуренцију.

Србије је у финалу ЕП победила Турску 3:2 у Анкари и постала шампион Европе, одбранивши злато освојено пре две године.

- Сјајно, девојке су показале да су најбоље. Показале су да су најбоље у свету, а потврдиле су и на овом ЕП да нам нема равних и да смо у овом моменту без конкуренције - рекла је Ћебић Тањугу.

Разлог великих успеха ове генерације Ћебић видии у заједништву.

- Ове девојке су већ дужи временски период на окупу. Дишу као једна. Чим се заврши клупска сезона, девојке моментално иду у репрезентацију и креће тај период преко лета, ту су два, три месеца припрема. То траје последњих неколико година. Девојке се јако добро познају, јако добро се друже и имају хемију која им је потребна.

Ћебић је са својом генерацијом 2006. године вратила Србију на одбојкашке стазе, када је на СП освојена бронза, а годину дана касније и сребрна медаља на ЕП.

- Ми смо морали да играмо силне квалификације да бисмо играли велика такмичења попут ЕП и СП. Не бих да звучи као да немам лепо мишљење о другим репрезентацијама и сада су квалитетни играчи, али мислим да је тада била много јача конкуренција. Више екипа је било у врху и више се борило за прва три места. На последња два ЕП, посебно 2017. године, наше девојке су биле толико доминатне, а сада су поново потврдиле доминацију. Не оспорава се квалитет ниједне репрезентације, али ова генерација је почела пре две, три године са овим успесима и мислим да ће оне и у наредном периоду бити доминантне.

Својевремо најбољи либеро света и Европе, истиче да њену генерацију нису красили истакнути појединци, што је случај са овом селекцијом.

- Тића (Тијана Бошковић при.аут.) је једна, свака јој част. Девојка има 22 године и савршено носи и репрезентацију и своју екипу за коју наступа. Морам да напоменем и Бранкицу Михајловић, која је ово првенство одиграла на врхунском нивоу. Много је напредовала у односу на прошлу годину. Ми смо имали генерацију која није имала толико доминатних појединаца, ми смо некако више распоређивали те лопте на све играче, где је свака играчица имала одређени број поена. То је нама доносило резултат, али у данашње времеме игра се и мало другачија одбојка - каже Ћебић.

Она је истакла и да је је селектор Терзић направио велики посао вредан дивљења.

- Човек је за 17 година у репрезентацији освојио 18 медаља, нема шта више да се каже. Од сваке генерације и сваке девојке знао је да извуче максимум. Опет ћу да напоменем ову генерацију, која је најтрофејнија и дефинитивно ће бити најтрофејнија. Свако такмичење, увек медаље.

Следеће године у Токију одбојкашице ће напасти и олимпијско злато, којим би комплетирале златну колекцију, а на претходним играма у Рију 2016. године морале су да се задовоље сребром.

- Олимпијско финале се не игра сваки дан и сигурно да су од силне жеље изгореле, али мислим да су дорасле за следеће Олимпијске игре. Сигурно ће још више сазрети, јер имају још годину дана. Из ове перспективе, мислим да је могуће да се деси да објединимо све те титуле.

Колико ће доминантност на светском и европском нивоу утицати на мотивацију за наредна такмичење, девојка која је 12 година провела у репрезентацији каже:

- То може да буде мач са две оштрице, али опет са друге стране, ту су остале екипе које желе да победе првака. Увек се нађе мотив. Океј, јесу најбоље на свету и у Европи, али да би то биле морају да покажу на терену. Оне маскимално прилазе свакој утакмици што су на крају показале и сада када је било најпотребније, оне су биле најбоље. Против неких слабих екипа то може да се дозира, али дефинитивно само речи хвале за ову генерацију.

Одбојка у жижу интересовања дође само после освојених медаља репрезентације, а Ћебић, која од овог септембра води школу одбојку Црвене звезде за децу, каже да се стање у клубовима мора поправити.

- Нажалост, што се тиче клубова мислим да не радимо на најбољи начин. Захваљујући нашим девојкама и резултатима које постижу, одбојка је један од најпопуларнијих спортова. Све више девојчица и дечака се инетресеује за одбојку. Очекујем да ће у неком наредном периоду и то да се поправи - закључила је Ћебић.