ЧУВЕНИ возач Формуле један Михаел Шумахер смештен је у понедељак у париску болницу "Жорж Помпиду". Професор др Миљко Ристић, кардиолог Института за кардиваскуларне болести "Дедиње", каже за "Новости" да је Шумахер имао тешку целебрално васкуларну повреду, која у неким случајевима може да доведе до проблема са срцем и циркулацијом.

- Постоји неколико начина да би се обновила мрежа ткива које је оштећено - каже проф. др Ристић. - Један од њих је систем матичних ћелија. То је метода која се у свету користи последњих неколико деценија, како би се оштећење регенерисало.

Матичне ћелије могу да се употребљавају у лечењу срчаних, неуролошких, респираторних и многих других обољења, а постоје тврдње да се уз њихову помоћ срчано ткиво након инфаркта и тешких стања потпуно обнавља, па чак и враћа у пређашње стање.

ПРОЧИТАЈТЕ И:НЕМАЦ ПРЕБАЧЕН У ПАРИЗ: Шумахер на специјалном третману


- То јесте један од најефикаснијих начина да се срце опорави после инфаркта, али није свемогућа метода - каже наш саговорник. - Ћелије ће се сигурно развити и обновити, али у којој мери, то не може да се предвиди. Најчешће се то не деси у потпуности, већ само делимично. Ипак и то може да буде значајно за оздрављење.