САМО медаља може да залечи рану из Барија. Али, и да врати пољуљано самопоуздање одбојкашима пред јануарске европске квалификације за одлазак на Олимпијске игре 2020. у Токију. "Орлови" су рано јутрос полетели ка Бриселу, где сутра (15.00) у првом колу групе Б стартују на ЕП у Словенији, Холандији, Белгији и Француској. Срби се надају да се 28. (меч за бронзу) или 29. септембра (финале) борити за 11. трофеј на шампионатима Старог континента.


Одбојкаши овог лета нису остварили најважнији циљ, јер на Светским квалификацијама нису изборили олимпијску визу. Зато су мотивисани да на ЕП покажу колико стварно вреде.

- Нема много простора да се тугује. Тај бол остаје у дубини душе што нисмо искористили прву шансу, што смо отежали себи посао, јер нас у јануару у Берлину очекује тешке европске квалификације. Тачно је да све било усредсређено на Бари, што не значи да бисмо ЕП занемарили - истиче капитен Немања Петрић.

Шокантан пораз од Италије у Барију довела је и до промене на кормилу, Слободан Ковач је наследио Николу Грбића...

Прочитајте још БОШКАН УОЧИ ПОЧЕТКА ЕП ЗА ОДБОЈКАШЕ: Вредимо за медаљу

- Припреме за ЕП биле су тотално другачије од онога како су замишљене на почетку сезоне. Мислим да нам позитиван период иза нас даје за право да будемо оптимисти, наравно са мером и сазнањем да морамо бити концетрисани и обазриви на сваког противника. Да као наше златне девојке будемо фокусирани и истрајни на оно што желимо. Оне су са мало потешкоћа добијале неке мечеве који су требало да буду лакши, али крајњи резултат је одушевио целу нацију, као и нас, тако да и ми треба да одиграмо ЕП на тај начин. Како год било свака утакмица је битна, доста репрезентација претендује на медаљу. И ми смо међу њима - наглашава Петрић.

Наше у групи Б очекује, осим дуела са Немачком, и тежак меч са Белгијом. Ту су и Шпанија, Словачка и Аустрија. Срби се укрштају са групом Д, где је Пољска апсолутни фаворит и коју треба избећи у четвртфиналу.

Прочитајте још КОВАЧ ПРЕЛОМИО: Селектор одбојкаша саопштио тим за ЕП

- Сигурно је да утакмице у групи могу да направе лакшу подлогу за оно што нас очекује у четвртфиналу, при том мислим да се избегне путовање, да се остане у Белгији. Наравно, Пољска је фаворит не само у групи Д, него и на ЕП. Ипак, за нас је сваки меч у групи битан - подвлачи Петрић.

АМБИЦИЈЕ СУ ВИСОКЕ
- МОЖЕМО да причамо шта хоћемо и да се лажемо, али после лошег резултата у Барију не смемо да кажемо да нам амбиције нису високе. И Савез, и нација, која је годинама уз нас и ми лично, који смо радили цело лето, заслужујемо медаљу, тако да се надам да ћемо истрајати у ономе што желимо - истиче Петрић.