Петоро српских стрелаца квалификовало се за финални турнир Светског купа ваздушним и малокалибарским оружјем, који ће одржати у кинеском граду Путјену од 17. до 23. новембра.

Право учешћа на турниру стекли су Зорана Аруновић (ваздушни пиштољ), Андреа Арсовић (ваздушна пушка), Дамир Микец (ваздушни пиштољ), Миленко Себић (малокалибарска пушка тростав) и Бобана Момчиловић Величковић (ваздушни пиштољ).

Светска стрељачка федерација је после четвртог Светског купа у сезони, завршеног у понедељак у Рио де Жанеиру, саопштила листу квалификованих спортиста.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Арсовићева испустила шансу за Токио, Вукашиновићева за финале

У свакој дисциплини учествоваће браниоци златних медаља са претходног финала СК, одржаног 2017, освајачи одличја на Светском првенству у Чангвону прошле године и још 14 стрелаца према бодовима скупљеним на турнирима Светског купа у 2018. и 2019.

Бодови се добијају на основу пласмана и резултата на турнирима у серији СК. Рачуна се само такмичење на коме стрелац скупио највише бодова, поени са више турнира се не сабирају.

Прошле сезоне финале СК није одржано, јер је одлучено да се убудуће завршни турнир Светског купа организује сваке непарне године, а не сваке сезоне (као што је то било од 1988. до 2017).

И пре такмичења у Рио де Жанеиру било је јасно да су сигурни представници Србије на турниру у Путјену Андреа Арсовић, освајач Кристалног глобуса за тријумф ваздушном пушком на финалу СК 2017, и Зорана Аруновић, светски вицешампион ваздушним пиштољем из Чангвона.

После турнира у Рио де Жанеиру, саопштено је да је број учесника са 12 стрелаца по дисциплини повећан на 18. Првобитно је било предвиђено да уз браниоце трофеја и освајаче медаља у Чангвону, учествује и по осам најбољих на основу освојених бодова у Светским куповима 2018. и 2019. Међутим, накнадно је број квалификаната са осам повећан на 14.

За место на финалном турниру изборило се 128 такмичара из 35 земаља. У свакој од осам појединачних дисциплина учествоваће по 18 стрелаца, али неки од њих су се квалификовали и за по две дисциплине.

Стрелци који ће стартовати у појединачним надметањима имају право да се такмиче и у микс паровима.

Коначна листа учесника биће позната крајем септембра, када истиче рок до кога националне федерације треба да потврде учешће својих стрелаца на такмичењу у Путјену, наводи се у саопштењу ШС.