ФОРМУ за Европски шампионат, који је на програму од 12. до 29. септембра у Словенији, Белгији, Холандији и Француској, наши одбојкаши већ неколико дана брусе са новим селектором Слободаном Ковачем. Један од играча који добро зна шта легендарни стручњак може да донесе екипи Србије је коректор Александар Атанасијевић. Популарни Бата је са новим шефом стручног штаба сарађивао у италијанског Перуђи и радује се што су поново у истом тиму.


- Имао сам прилику и част да радим са Бобом више од две године. Правили смо сјајне резултате у Перуђи. Мислим да ћемо са њим много напредовати. Знам колико је посвећен, велики је стручњак и професионалац - почео је Атанасијевић причу за "Новости". - Надам се да ће позитивну енергију проширити на целу екипу и да ћемо већ на Европском првенству показати бољу игру него на квалификационом турниру.

Промена селектора је дошла после тешког пораза од Италије у борби за олимпијску визу.

- Сигурно да је чудно да смо овде и да после четири године није с нама Никола Грбић. Замена тренера некада може да буде права шок терапија. Када је Грбић дошао ми смо 2015. узели сребро у Светској лиги. У суштини, морамо да схватимо да су играчи ти који излазе на терен, а да је тренер ту да помогне.

Прочитајте још Одбојкаши почели припреме за ЕП, Ковач: Моћно звучи први тренер репрезентације Србије

На питање шта је недостајало Србији да преко Италије дође до пласмана у Токио, Атанасијевић нема одговор.
ТЕШКО ПРАТИМО ДЕВОЈКЕНЕДЕЛјНИ меч одбојкашица Атанасијевић ће гледати подељеног срца, јер за Бугарску игра његова девојка Елица Василева.
- Баш сам размишљао како ћу навијати... Нека Србије победи, а да она одигра добро - уз осмех је рекао Александар. - Наше одбојкашице су невероватне, стварају нам притисак, јер се са такмичења увек врате са медаљом, и онда људи очекују исто од нас. Нисмо успевали да их пратимо током претходних година.

- Кад бих знао, ја бих то променио. Нешто је шкрипало, није било пријатно нимало. Италијани су играли код куће, пред домаћим навијачима, сјајна су екипа. Баш као што смо ми њих добили на СП прошле године, тако су они нас сада. Заслужили су да добију. Ми, кључни играчи Србије, уместо да изнесемо утакмицу, одиграли смо лоше. Ривал је био психички спремнији, знали су добро наше правце напада, јер играмо у Италији дуго, и затворили су нас. Улог је био превелики, па је сада на нама да искористимо другу шансу у јануару.

Пре нових квалификација, тежак изазов је и шампионат Европе.

Прочитајте још ГРБИЋ ПОСЛЕ СМЕНЕ СА МЕСТА СЕЛЕКТОРА: Тим је увек изнад свих нас

- Ту би требало да се искупимо за лошу игру. Може да се деси да изгубимо неку утакмицу, али то не сме да буде на онај начин као у Барију. Имамо времена да се уиграмо, само треба да будемо максимално посвећени.

Александар је свестан тога да Србија не спада у сам врх европске одбојке.

- Јесте ми тешко да то изговорим, али боље је признати и не заваравати се. Само тако можемо да радимо на грешкама и будемо бољи. Нисмо у топ-пет репрезентација. Ту су Пољаци, Французи, Руси, Италијани, одмах иза Немци, Словенци. Чак су и Бугари много напредовали. Али ајде да са новом позитивном енергијом одемо на ЕП и пробамо да направимо изненађење - закључио је Атанасијевић.