ЈУБИЛЕЈ - стотину година откако је на струњачи заживело рвање у данашњем Зрењанину, у организацији Рвачког клуба Пролетер, биће обележен у две фазе, крајем августа и током децембра месеца.

Век постојања и шампионског заноса Рвачког клуба Пролетер из Зрењанина биће обележен међународним турниром под отвореним небом, на централном градском тргу у Зрењанину, 31. августа и 1. септембра на којем ће осим домаћина, учествовати мађарски Хонвед и рвачки клубови из Хрватске, Загреба и Виндија из Вараждина, појачани репрезентативцима ових земаља.

- Светско првенство одржава се у Казахстану већ од 14. до 22. септембра, на којем се остварују олимпијске норме и због тога је наш турнир изузетно значајна провера, с обзиром на то да ће наступити многи репрезентативци - каже, за "Новости", Жељко Трајковић, председник Рвачког савеза Србије и један од најтрофејнијих рвача зрењанинског Пролетера.

ОСИМ међународног рвачког турнира, Организациони одбор на чијем челу је помоћник градоначелника града Зрењанина, Симо Салапура, планира свечану академију на којој ће бити уручена признања и плакете некадашњим рвачима. Организоваће и изложбу фотографија у Народном музеју, која ће бити пропраћена посебно израђеном брошуром, каталогом у којем ће се наћи кратак преглед свих важнијих резултата и личности које су обележиле претходни век рвачког спорта на простору града и околине.

- За последњи дан августа, планирамо и свечану академију, са пројекцијом посебно припремљеног филма о почецима рвања у граду на обалама Бегеја и великанима овог спорта и 33 првака државе, које је Пролетер дао - каже професор Роберт Молнар, члан организационог одбора за обележавање јубилеја и некадашњи рвач Пролетера.
СИМИЋ: ДОЛАЗИМ И ПЕШКЕ АКО ТРЕБАНАЈЗВУЧНИЈЕ име зрењанинског рвања, једини освајач златне олимпијске медаље 1964. године у Токију, легенда југословенског рвања Бранислав Симић, Зрењанинац, који сада живи у Новом Саду, иако у годинама, поручио је да сигурно долази на прославу свог клуба и спорта којем је живот посветио.
- Долазим и пешице, ако треба. То се не пропушта - прокоментарисао је легендарни ас.

ТОКОМ децембра ће званично бити промовисана монографија "Првих 100 година рвачког спорта у Зрењанину и околини".

Ход по историјским чињеницама и детаљима из прошлости, увек је трновит и препун различитих изненађења, упозоравају амбициозни рвачки радници и апелују на суграђане да се прикључе акцији прикупљања материјала, старих фотографија, снимака и новинских текстова, који су посебно драгоцени за монографију у припреми, која ће када угледа светлост дана крајем године, бити својеврсно огледало клуба са златним веком иза себе.

- Сви смо ми стасавали на занимљивим причама, анегдотама из прошлости, када се о рвању причало на градским трговима, у кафанама, али и на спортским борилиштима. Трудимо се да што упечатљивије и достојније презентујемо најатрактивније приче из прошлости и тако генерацијама које долазе, продужимо култ рвања у граду у којем су рођени, а у којем је рвање деценијама спорт број један - углас истичу имењаци, Војислав Табачки и Матић, такође некада успешни рвачи Пролетера.

ПОДРШКА САВЕЗА
ПРВИ човек Рвачког савеза Србије и такође један од Пролетерових шампиона, Жељко Трајковић, очекује спектакл на централној прослави и достојно представљање клуба који је водећи у српском рвању већ дуги низ година.

- Пролетер који је изнедрио многобројне асове и спортисте који су обележили историју југословенског и српског спорта, светског и европског рвања, заслужује максималну подршку Савеза и ту недоумица нема - каже Трајковић.
*ШАМПИОН Виктор Немеш у акцији на ЕП у Букурешту

*БУДУЋНОСТ Млади рвачи Пролетера