Висок ниво бактерија у води отказао део триатлона у Токију

Бета

субота, 17. 08. 2019. у 15:42

Висок ниво бактерија у води отказао део триатлона у Токију

Место где се одржава такмичење Фото: Танјуг/АП

Топла и влажна лета у Токију су главна брига за олимпијске организаторе
Висок ниво бактерија довео је до отказивања данашњег припремног такмичења у пливању током пробног триатлона за Параолимпијске игре у Токију. То је други ударац за организаторе Олимпијских и Параолимпијских игара идуће године у том јапанском граду.

Олимпијска триатлонска теренска трка је у четвртак преполовљена с 10 на пет километара због "екстремне" врућине, како је оценила Међународна унија за триатлон (ИТУ).

Топла и влажна лета у Токију су главна брига за олимпијске организаторе.

Сумњив квалитет воде подсећа на Олимпијске игре у Рио де Жанеиру пре три године, када су на местима одређеним за једрење, веслање и пливање ван базена нађене високе концентрације бактерија и вируса.

ИТУ је саопштила ;да је количина "ешерихије коли" у води у Токијском заливу више од два пута изнад допуштене, односно "на нивоу 4, највишем нивоу ризика". Бактерије Е-коли која нормално живе у цревима животиња и људи, може да изазове болу цревима, пролив и грозницу.

Место одређено за такмичење у Токијском заливу, звано Одаиба, забрињавало је организаторе који су експериментисали с разним мерама за чишћење воде у тој области у градском делу централног Токија.

Последња могућност за пробно тамичење ИТУ у пливању је у недељу, "у зависности од последњих тестова квалитета воде", наводи се у саопштењу.

Пре неколико дана ИТУ је квалитет воде на том месту описала као "веома добар". Међутим, пливачи су се на недавном такмичењу на том месту жалили да вода смрди.

Температура воде на том месту је данас била 29 степени Целзијуса, а температура ваздуха изнад 32 степена.

Портпарол Токија Маса Такаја рекао је да је градска власт "спремна да с међународном федерацијом спроведе свеобухватну контролу".

Он је рекао да ће за Олимпијске игре идуће године бити постављена трослојна подводна заштита површине воде, која ће заменити садашњу једнослојну.

- На основу резултата вишеструких истраживања, верујемо да ће вишеслојна заштита обезбедити успех такмичења - рекао је он.

Прљава вода је била стална главобоља Олимпијских игара у Рио де Жанеиру. Тај јужноамерички град нема функционалан канализациони систем. Kонтрола квалитета воде
на просторима за веслање, једрење и триатлонско пливање је показала стално високу концентрацију бактерија и вируса који су претили здрављу спортиста.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације