ПРВИ пут одбојкашима Европско првенство није у првом плану. "Орловима" је овог лета најважнији квалификациони турнир за одлазак на Олимпијске игре у Токију, који ће се од 9. до 11. августа одиграти у Барију. Само победник иде даље, а ривали Србима су Аустралија, Камерун и домаћин Италија.

- Нама су те три утакмице више од финала на олимпијском турниру. О њима мислимо више од годину дана, а жеља да се пласирамо на Игре је још већа, ако се зна да нисмо наступили у Рију 2016. Због система квалификација најтеже је европским селекцијама, јер је конкуренција жестока. Зато желимо да карту за Токио извадимо већ у Барију. Добро знамо колико су опасне европске квалификације, које ће се одиграти у јануару. Имамо и негативно искуство из 2016, када нисмо били сви здрави, због чега и нисмо извадили олимпијску визу - прича у једном даху Александар Атанасијевић.

Због тога је цело лето подређено турниру у Барију. У Лиги нација се играло са комбинованим тимом, како би најискуснији били максимално спремни за августовски изазов. А у Барију им је најљући ривал Италија.

- Имамо велику шансу. Италијани нису непобедиви. Прошле године на СП на њиховом терену савладали смо их са 3:0. Али, биће ово сасвим другачија утакмица. Само, "азури" нас инсипиришу, мотивишу, јер већина нас игра у Италији - подвлачи Атанасијевић.

Трофејни коректор наглашава да је рад са професором Копривицом на Палама био пун погодак.

- Имали смо 10, најважнијих дана, да се максимално спремимо и за Бари, али и за ЕП од 12. до 29. септембра у Словенији, Белгији, Холандији и Француској. Била нам је велика част што смо радили са професором Копривицом и мислим да годинама нисмо били тако физички спремни као сада - истиче Атанасијевић.

ТЕСТОВИ СА БУГАРИМА

ОДБОЈКАШИ се ових дана припремају у Београду, где ће 24. и 25. јула одиграти пријатељске утакмице са Бугарском. Потом од 1. до 3. августа учествују на Вагнеровом турниру у Пољској.

- Мени је утакмица преко главе, годишње само у клупској сезони одиграм више од 60, али ове ће нам пуно користити да нађемо филинг и са техничаром. Морам још једном да се захвалим стучном штабу што нам је дао 20, 25 дана да се одморимо, опоравимо, што показује да мисли на здравље играча - каже Атанасијевић.