Потписан Споразум у области спорта између Србије и Француске

Танјуг

понедељак, 15. 07. 2019. у 22:53

Потписан Споразум у области спорта између Србије и Француске

Фото: Танјуг

Министар омладине и спорта Вања Удовичић и амбасадор Француске у Србији, Фредерик Мондолони потписали су данас Споразум о разумевању и сарадњи у области спорта

Министар омладине и спорта Вања Удовичић и амбасадор Француске у Србији, Фредерик Мондолони потписали су данас Споразум о разумевању и сарадњи у области спорта, у склопу званичне посете председника Француске Емануела Макрона Србији.

Споразум подразумева размену знања и искуства у институционалној сарадњи, области науке и технологије примењене у спорту, спортској медицини, борби против негативних појава у спорту, организацији спортских догађаја и обуци спортских стручњака.

Уз то, министарства двеју земаља ће проширити сарадњу на подршку особама са инвалидитетом, заштиту младих спортиста, повећано учешће жена у спорту, развој спортске инфраструктуре, организацију и понуда спортског и омладинског туризма и разне друге пројекте и програме из спорта.

Унапређена размена знања и искустава из области спорта предвиђена овим Споразумом додатно ће подстаћи дијалог и конструктивну размену у питањима од значаја за стручњаке и организације Србије и Француске.

Министар спорта и омладине оценио је да је споразум изузетно значајан, те навео да ће развој међусобних пријатељских односа директно користити систему спорта обе државе.

"Традиција спорта је нешто на шта обе нације могу бити поносне, највећу корист ће имати спортисти који ће бити у могућности да заједно тренирају и кроз ову сарадњу ћемо афирмисати наше пријатељство у области која је омиљена у Француској и Србији", изјавио је министар Удовичић, а наведено је у саопштењу из Министарства.

У саопштењу се наводи и да је Споразум о сарадњи у области спорта резултат изузетне сарадње са доскорашњом министарком спорта Француске Лором Флесел, која је уложила пуно напора и жеље да се сарадња развија и допринела да до реализације овог споразума дође.

Подсећа се да су у априлу прошле године Удовичић, амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони и директор Француског института у Србији Жан-Батист Кизен потписали Споразум захваљујући коме најбољи студенти из Србије могу да добију стипендију која им омогућава да наставе студије у Француској.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације