НА Бањици више не смеју да помисле "горе од овога не може". Из године у годину ватерполистима Партизана је све теже и теже, а прошлу сезону су преживали захваљујући помоћи грађана. Црно-белима је догорело до ноката, страхују да им се због проблема са грејањем пливалишта не угаси чувена школа ватерпола. Зато не виде други начин него да покуцају чак и на врата председника Србије Александра Вучића, како би затражили његову помоћ.


- Знамо да је права адреса за наше проблеме Град Београд, и да бисмо са градским челницима требало да нађемо решење, јер ниједан ватерполо клуб у свету не функционише без помоћи државе. Покушавали смо безуспешно да закажемо састанке са челницима Града, једино се председник клуба Шоштар једном састао се градским секретаром за спорт, и све се завршило на томе. Зато мислим да морамо да се обратимо председнику Вучићу за помоћ - истиче директорка црно-белих Татијана Ракас.

Свесна је Ракасова да се председник државе не бави проблемима клубова. Али, и подвлачи да морају све да учине како би председнику Вучићу скренули пажњу на значај Партизана за српски ватерполо и спорт уопште:

Прочитајте још ВИШЕ НЕ МОЖЕМО НИ ДА ПУТУЈЕМО: ВК Партизан на прагу гашења

- Сигурна сам да председник у свом кабинету размишља о далеко важнијим стварима, него о спорту. Али, убеђена сам уколико бисмо успели да се састанемо са председником Александром Вучићем, да би нас подржао због наше школе, која је најбоља на свету.

Црно-белима титуле више нису приоритет, већ траже начине да сачувају своју славну школу без које не би опстали. А да би школа преживела неопходно је да вода у базену буде топла.
КАМАТА СВАКОГ ДАНА- ДУГУЈЕМО око три милиона евра, никако, како се прича, пет. Али, камата откуцава сваки дан, тако да се дуг увећава. Наши трошкови су минимални. Преко 90 одсто дуга је према комуналним предузећима. Плате не примамо, све дајемо на мазут, одржавање базена. Сами кречимо, чистимо, поправљамо базен - истиче Ракасова.

- Ми морамо да обезбедимо 200.000 евра за грејање како би температура воде у базену била нешто преко 24 степена. У супротном, рад школе ће бити угрожен. Сматрам да је у интересу државе да сачува школу Партизана.

Прочитајте још Шоштар: Раде на томе да потпуно угасе Ватерполо клуб Партизан

Најтрофејнији српски клуб, који је седам пута освајао Европу, последњи пут 2011, годинама нема ниједног спонзора. Од прошле године су у судском спору са Општином Вождовац око власништва над базеном, због чега су изгубили и неколико закупаца. Одустали су од Лиге шампиона, рачун им је годинама блокиран, јер дугују за воду, струју... Зато су крајем прошле године спас видели преко друштвених мрежа.

- Били смо очајни, нисмо имали могућности да купимо мазут и загрејемо базен. Покренули акцију преко "Фејсбука", "Инстаграма", "Твитера", а грађани су препознали значај Партизана за српски ватерполо и помогли нам. Али, то није системско решење.

Базен је срце Партизана и због тога ће се клуб до последњег даха борити да га сачува.

- Немамо морално право да одустанемо од Партизана. Нама је управо инфраструктура омогућила да развијамо школу, јер имамо базен цео дан на располагању. Нажалост, сада смо у страшној ситуацији - каже Ракасова.

БАШИЋ: ЕНТУЗИЈАЗАМ
И ПОРЕД свих проблема млађе селекције Партизана су и даље у самом врху српског ватерпола.

- Никад нисмо били у тежој ситуацији. Ентузијазам и посвећеност људи који раде у Партизану увек је био на високом нивоу. Легенде које су овде поникле не дозвољавају нам да одустанемо и предамо се. Свако јутро када се пробудим питам се да ли ће вода у базену бити топла. Имамо децу, освајамо трофеје, хоћемо да и даље стварамо играче, и за Партизан, и за репрезентацију - наглашава тренер Мирко Башић.