ПРЕСТОНИЦА Белорусије, тихи и савршено чист Минск дочекује ових дана спортсите са разних страна пред старт Других Европских игара. Спортску експедицију Србије која је све бројнија на лицу места предводи председник Оломијског комитета Србије Божидар Маљковић, а чини је чак 66 спортиста који ће нас представољати у 12 спортова.
Ово је била идеална прилика и да амбасадор Белорусије у Србији Валериј Бриљов говори о такмичењу које је под покровитељством Међународног олимпијског комитета и Европских олимпијских комитета први пут одржано 2015. године у Бакуу, у Азербејџану, а сада је домаћинство поверено његовој земљи и главном граду Минску.

- Организација других Европских Игара у Минску је од великог значаја за нашу земљу. Са нестрпљењем очекујемо почетак Игара. То ће бити сјајно такмичење спортиста нашег континента које се одржава једном у четири године под руководством Европских олимпијских комитета. На Играма ће учествовати 4.000 спортиста. Они ће бити највећи део званичних делегација из 50 европских Националних олимпијских комитета укључајући и српски тим. У оквиру Других Европских игара медаље ће се додељивати у 15 спортова. Такмичења у осам спортова ће бити практично квалификационе за следеће Олимпијске игре у Токију 2020. године, а такмичења у боксу и џудоу биће у рангу Европског првенства - каже амбасадор Валериј Бриљов.

Такмичења на Другим Европским играма ће се одржати у врло модерним спортским објектима у Минску, укључујући и реновирани стадион Динама, Арену Минск и Арену Чижовка. У програм Европских игара ушло је 15 спортова: бадмингтон, кошарка, бокс, рвање (грчко-римски, слободни, женски), бициклизам, (трек и друмски), гимнастика (спортска, уметничка, акробатика, аеробик и скокови на трамболини), кајакаштво (кајак и кану), џудо, карате, лака атлетика, самбо, гађање из лука, стрељаштво (са муницијом и скит), стони тенис и фудбал на плажи.

Амбасада Белорусије у Београду имала је, пре поласка српских спортистна пут, интензивне контакте са Олимпијским комитетом Србије.
8.000 ВОЛОНТЕРАПОСЕБНУ помоћ у организацији Других Европских игара даће волонтери.
- У Минску ће радити и чак 8.000 волонтера. Влада Белорусије је донела одлуку да током Игара сви посетиоци могу да уђу у нашу земљу без виза. Убеђен сам да ће овај догађај свима остати дуго у лепом сећању - каже амбасацдор Валериј Бриљов који се својевремено у родној Белорусији активно бавио хокејом на леду, убедљиво најпопуларнијим спортом у овој земљи. Амбасадор тренутно у Србији прати збивања у нашем фудбалу, кошарци, ватерполу и одбојци.

- Односи с Олимпијским комитетом Србије. Амбасада Белорусије у Београду спремна је да понуди све потребне информације око Европских игара, а очекујемо да ће и навијачи из Србије или држављани Србије који имају боравак у Белорусији бити на лицу места и бодрити своје спортисте - додао је Бриљов.

Белорусија и Минск су у овом делу Европе познати као сјајни организатори важних такмичења. Друге Европске игре ће бити посебан изазов за домаћина.

- Много радимо и много смо урадили на припреми за организацију Европских игара. Имамо добру инфраструктуру, модерне стадионе, хотеле, ресторане. Белорусија је спортска земља. Познато је да се сви у Белорусији, од председника Александра Лукашенка до деце активно баве спортом. Организатори Европских игара су учинили све да ова спортска манифестација буде одржана на највишем нивоу - додао је амбасадор Валериј Брилљов.

Минск је увелико украшен и спреман за Игре, а посебна атракација, поготово за најмлађе станивнике је маскота Европских игара, лисац Лесика.

- За време церемоније биће коришћене најновије технологије, укључујући и технологију допунске стварности. Организатори кажу да ће сваки гледалац постати активни учесник помоћу специјалне опреме. Куриозитет церемоније свечаног отварања биће наступ светски познате музичке звезде. Њено име организатори засад држе у тајности - закључује амбасадор Валериј Бриљов.

БИЋЕ ЈОШ ТАКМИЧЕЊА
ДРУГЕ Европске игре нису једино велико такмичење које ће се одржати у Белорусији и Минску.

- У 2019. години, осим Европских игара у Белорусији ће се одржати Светско првенство у летњем биатлону. У 2020. години одржаће се Светско првенство у мачевању и првенству света у шаху међу женама, а 2021. године Белорусија се спрема да буде домаћин Светског првенства у хокеју на леду. Овај турнир Белорусија одржава заједно са Летонијом. У Минску и Риги ће се одржати мечеви по по групама и за четвртфинале. Полуфинале, меч за треће место и финале ће се одржати у Минску - открива Валериј Бриљов.

Фото: ОКС