Такмичење на завршном турниру ватерполо Светске лиге данас је свечано отворено на базенима Ташмајдан у Београду.

Отварању су, између осталих, присуствовали градоначелник Зоран Радојичић, председник Ватерполо савеза Виктор Јеленић, а испред Међународне пливачке федерације Андреј Круков.

Јеленић је рекао да је за Србију велика част што је трећи пут домаћин завршног турнира, такмичења које је много пута освајала.

"Урадили смо све што смо могли да будемо добри домаћини, да обезбедимо најбоље услове такмичарима и гостима. Током шест дана такмичења ујединиће се позитиван дух ватерпола и јединствени дух гостољубивог града какав је Београд. Ватерполисти широм света увек су били спортисти пуни олимпијског духа, фер-плеја, поштовања противника и начела - 'Нека најбољи победи'", рекао је Јеленић на отварању.

Он је изразио наду да ће се сви учесници добро осећати у Београду и да ће понети незаборавне утиске из главног града Србије.

Градоначелник Београда пожелео је добродошлицу свим гостима.

"Велика је част што почиње ово престижно ватерполо такмичење. Београд и Србија знају да цене врхунски ватерполо. Желим добродошлицу свима и да ове дане у Београду проведу лепо. Имамо традицију доброг домаћинства" рекао је Радојичић.

Наградни фонд турнира је 350.000 долара, а победник ће обезбедити директан пласман на Олимпијске игре у Токију 2020. године.

Раније данас одигране су прве утакмице на турниру, Хрватска је победила Казахстан са 20:4 (5:2, 6:0, 3:0, 6:2), а Канада је направила изненађење и победила је Мађарску са 10:9 (3:1, 2:3, 4:3, 1:2).