СВЕТСКА ФЕДЕРАЦИЈА УСВОЈИЛА ЗАХТЕВ: Сабо плива под заставом Мађарске

С. К.

четвртак, 06. 06. 2019. у 20:26

СВЕТСКА ФЕДЕРАЦИЈА УСВОЈИЛА ЗАХТЕВ: Сабо плива под заставом Мађарске

Себастиан Сабо Фото: Н.Параушић

Сабо је крајем марта испунио А норму за ОИ у Токију, да би почетком маја обавестио ПСС да жели да плива за Мађарску

СЕБАСТИЈАН Сабо је од данас и званично члан мађарске пливачке репрезентације. Светска федерација (ФИНА) дозволила је "лептиру" из Сенте да промени спортско држављанство, тако да ће моћи да конкурише за састав своје нове селекције за СП у јужнокорејском Гвангџуу од 15. до 28. јула. Вест о ангажовању нашег некадашњег репрезентативца саопштио је и ПС Мађарске.


Освајач бронзане медаље на 50 м лептир у малим базенима на ЕП 2017. у Копенхагену је папире добио експресно, за само три недеље. Сабо (23) је крајем марта у Дебрецину на 100 м лептир (51.14) испунио А норму за ОИ у Токију 2020, а на дупло краћој деоници има тренутно четврто време на свету - 22,99. Почетком маја обавестио је ПСС да жели да плива за Мађарску.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ДО СВЕТСКЕ ЕЛИТЕ ИЗ ТРОШНОГ БАЗЕНА: Сабо на импресиван начин обезбедио учешће на ОИ


- Одличан однос између ФИНА и Мађарског савеза помогао је да Сабо брзо добије дозволу да наступа за нас - нагласио је за сајт musz.hu председник ПС Мађарске Шандор Владар.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Сабо изборио олимпијску норму за Србију, па поднео захтев да се такмичи под заставом Мађарске!


ФИНА је обавестила и ПС Србије, који није могао да спречи прелазак Саба у Мађарску. Из ПСС су могли само да потврде да Себастијан није пливао за репрезентацију Србије од 2017.


- У овом тренутку знамо да може да наступа за Мађарску на такмичењима која су у ингеренцији Светске федерације - подвукла је директорка ПСС Милена Нешковић.


СРЕЋАН САМ

НАШ некадашњи репрезентативац је за сајт ПС Мађарске рекао:

- Знам да је ово осетљиво питање, али мислим да сам донео добру одлуку. Срећан сам.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (17)

Деда Јагош

06.06.2019. 21:42

Не видим ништа спорно. Па и за Србију у разним спортовима игра много спортиста који су рођени ван Србије. Нека му је са срећом. Ако се тако осећа онда нека игра за њих.

zaliv. net

06.06.2019. 21:50

Zasto bi Srbija ubuduce finansirala ljude koji pripadaju manjinama? Neka ih finansira maticna drzava i sve super

Ucitelj

06.06.2019. 22:07

Odose mnogi da rade za strane kompanije pa neka i on pliva za drugi zemlju, isto ti je to...

Srpski Vuk

06.06.2019. 23:39

Pa pre par godine ja i ona kajakasica otisla za Madjarsku jer su joj Madjari dali daleko boljle uslove. Ovde u Srbiji nije mogla da dobije pomoc ni da kupi veslo, tamo joj dali i da predaje na fakultetu, stan, kola, normalne uslove za zivot i rad. Kod nas se samo fudbal i kosarka finansiraju do besvesti, svi ostali sportovi dobijaju mrvice.

Немања

06.06.2019. 23:54

Само доказујемо колико смо прост и затуцан народ. Као што Србин из Книна или Требиња жели да игра за Србију, тако и овај момак жели да игра под заставом своје матичне државе. Желим му пуно успеха, а нашем народу да се што пре спаси злобе и пакости, јер се гушимо у њима.

Немања

07.06.2019. 07:26

@Немања - Хвала СНС ботовима који су ми налупали плусеве на коментар.

Sudija Greg

07.06.2019. 07:34

Prvo, nije uradio ništa što nije po propisima. Drugo, nije on ni blizu medalje, tako da i nećemo imati neku štetu. Treće, naša Nataša Janić je veslala za Mađarsku, uzela zlatnu i srebrnu medalju za njih. Mađarska na Olimpijskim igrama uzima po nekoliko desetina medalja, tako da tamo nije slavljena kao što bi bila u Srbiji. Ovde bi bila nacionalni heroj sa zlatom i srebrom. Međutim, propisi to dozvoljavaju i na svakom pojedincu je da se opredeli gde misli da mu je bolje.