Маљковић: Успешна година за српске спортисте

Бета

18. 04. 2019. у 16:10

Маљковић: Успешна година за српске спортисте

Божидар Маљковић Фото: Н. Параушић

Задовољство је констатовати да су сви спортисти коју су освајали медаље препознати од Олимпијског комитета и да су њихови програми финансирани кроз програм Токио 2020 - рекао је Маљковић
Председник Олимпијског комитета Србије (ОКС) Божидар Маљковић оценио је данас да је прошла година била успешна за српске спортисте и рекао да ће им сви капацитети те организације бити на располагању, како би остварили врхунске резултате на Олимпијским играма у Токију 2020. године.

- Срећан сам што, као и прошле године, поново могу да кажем да је година за нама била изузетно успешна за спортисте Србије. Освојено је укупно 25 медаља на светским и европским првенствима. Задовољство је констатовати да су сви спортисти коју су освајали медаље препознати од Олимпијског комитета и да су њихови програми финансирани кроз програм Токио 2020 - рекао је Маљковић на седници Скупштине ОКС у простору Археолошког парка Виминацијум.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Маљковић угостио амбасадора Русије Чепурина

Како се наводи у саопштењу ОКС, Маљковић је истакао и одличне резултате на Медитеранским играма на којима су освојене 32 медаље, као и на трећим Олимпијским играма младих у Буенос Ајресу, одакле се српски тим од 16 спортиста вратио са пет медаља.

- Суштину рада ОКС чине управо спортски програми, а међу њима је свакако најважнији Олимпијски програм Токио 2020. Финансирање наших најбољих спортиста је настављено кроз овај програм, а посебно је важно да у овом тренутку у првој категорији овог програма имамо највише спортиста до сада – укупно 23 у индивидуалним спортовима, као и пет тимова - навео је Маљковић.

Говорећи о плану за предолимпијску 2019. годину, Маљковић је рекао да је намера ОКС да Олимпијски програм Токио 2020 доживи трансформацију средином године, како би постао приступачнији спортистима који су близу остваривања норме за предстојеће Олимпијске игре.

Он је истакао је и да је после неколико година "Развојни програм" проширен и на финансирање спортиста који се налазе у другој категорији, тако да је тренутно више од 40 спортиста корисника тог програма.

- Сви капацитети са којима ова кућа располаже, биће као и до сада, стављени у функцију спортиста и подржавања њихових спортских програма, са идејом остваривања главних циљева - подизање спортског резултата са акцентом на постављање врхунских резултата у Токију 2020. године, квалификовање што већег броја спортиста за Игре и стабилно финансирање програма идентификованих олимпијских нада за Париз 2024. године - рекао је Маљковић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ОКС обележио 109 година, Маљковић: Традиција додатни мотив

На четвртој редовној седници Скупштине ОКС усвојени су извештај о раду, финансијски и извештај Надзорног одбора за 2018. годину, као и финансијски план и план рада за ову годину.

Уочи седнице Скупштине одржан је састанак председника ОКС са градоначелником Пожаревца Банетом Спасовићем, а по завршетку седнице делегати и гости на годишњој Скупштини ОКС имали су прилку да обиђу археолошко налазиште.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације