После млађих селекција које су се окитиле са два злата у прва три месеца ове 2019. године, на ред су дошли сениори. Они ће се од 9. до 15. априла борити за улазак у виши ранг и златну медаљу на Светском првенству Друге дивизије А групе које се одржава у београдској леденој дворани „Пионир”.

Хокејаши имају новог селектора – то је сада Канађанин Александар Дандено – вредно су тренирали у претходних неколико дана и са нестрпљењем очекују да изађу на лед. Иначе, селектору ће први помоћник бити Немања Јанковић који је са репрезентацијом до 18 година освојио злато пре неколико дана у Београду на планетарном шампионату, а био је и асистент селектору Дејвиду Пероуну на СП у Загребу за играче до 20 година где су се хокејаши такође окитили најсјајнијим одличјем.

Стефан Илић, један је од најстаријих у хокејашком тиму Србије. Пре десет година, Илић, иначе члан Милана, био је члан шампионске генерације која је 2009. успела да оствари највећи успех српског репрезентативног хокеја и пласира се у Прву дивизију. Зато смо га на почетку разговора замолили да нам повуче паралелу између те генерације и садашње.

– Генерално, та 2009. била је једна од бољих репрезентативних година и била је то једна од најбољих генерација са којом сам играо. Тада сам имао 19 година, био клинац, а сада сам један од најискуснијих у тиму. Напредовали смо доста што је и логично. Све се модернизује, па и хокеј иде у корак са тиме.

Илић је задовољан како су протекле припреме мада селекција није била све време комплетна, јер су хокејаши Црвене звезде имали обавезе у финалу ИХЛ лиге где су окитили шампионском титулом.

– Све је прошло добро, мада су нам се играчи Звезде тек касније прикључили. Међутим, ми се сви већ одлично знамо, тако да добро функционишемо заједно. Тренирали смо два пута дневно, све је ОК. Спремни смо да заиграмо и заиста једва чекамо да шампионат почне.

Тим је добио новог селектора. Из Канаде је стигао Александар Дандено.

– Сигурно је да је унео неку нову енергију међу нас. Атмосфера је позитивна, а очекивања, пааа – застао је уз осмех, а онда наставио: – Искрено, ове године су млађе селекције освојиле већ два злата, тако да су нам клинци задали тежак задатак. Време је и за трећу медаљу, надамо се златну. Имамо квалитет за неку од медаља, то је сигурно. Сада, не смем да обећам злато, али ништа није немогуће. Ми ћемо се трудити, дати све од себе, мотивација је већа и зато што играмо пред домаћом публиком. Искрено се надам успеху.

Прву утакмицу српски хокејаши одиграће у уторак, 9. априла, од 20.30 против Хрватске.

– Прво, па дерби. Хрвати имају најјачи тим. Против њих смо већ раније играли и добро их познајемо. Они ће нам бити најтежи ривал, али рачуница је јасна, морамо да победимо у свим утакмицама, како бисмо се пласирали у Прву дивизију и освојили злато. Надам се да можемо да их савладамо, јер доста зависи у каквом ћемо расположењу започети турнир. Није исто када победите и када изгубите. На оваквим турнирима најбитније је како стартујеш, какав ће бити тај први корак који учиниш. Немамо права на грешку.

Адут више српским оклопницима биће публика.

– Позвао бих публику да дође да нас подржи. Гледао сам како је било на СП до 18 година, стварно одлична атмосфера. Било би лепо да и на нашим утакмицама атмосфера буде добра. Искрено, имамо све адуте да будемо шампиони. Красе нас тврдоглавост, упорност. Имамо играчки квалитет, али понекад он није пресудан већ став, позитивно размишљање, сигурност у себе. Волео бих да освојимо злато и одемо корак даље.

Питали смо Илића за крај да ли то што се шампионат игра у Београду ствара играчима додатни притисак или не?

– Мислим да сви осећамо неки позитивни притисак и набој. И те 2009. смо играли пред домаћим навијачима, па смо успели да напавимо корак напред. Немамо никакав негатив осећај, напротив све је позитивно. Само да почне – закључио је Стефан Илић.