ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА: ЗАГРЕБ

ПОСЛЕ криминалистичког истраживања, двојица 25-годишњака и један 23-годишњак су због бруталног напада на ватерполисте Црвене звезде у Сплиту пријављени да су из мржње починили два казнена дела, покушај наношења тешких телесних повреда и разбојништво због одузимања клупског дреса. За наношење тешких телесних озледа предвиђена је затворска казна од три до 12 година.

Полиција је утврдила да је до напада на српске спортисте дошло на тераси угоститељског објекта на самој Риви. Полиција тврди да је разлог напада било то што су хулигани уочили клупска обележја на дресу ватерполиста. Почели су да их ударају шакама, ногама и палицама по телу и захтевали су да им предају дресове.

- Нападачи су их при томе називали погрдним именима и претили им, а пошто је 29-годишњак у бегу скочио у море, од њега су и надаље, уз претњу ножем, захтевали да преда одећу са клупским обележјима. Наведени 29-годишњи инострани држављанин том приликом је лакше озлеђен - пише у званичном полицијском извештају.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ВЕДРАНА РУДАН ОШТРО О НАПАДУ НА ВАТЕРПОЛИСТЕ: Треба да нас буде страх и срамота, власт поручује да је у мржњи спас!

Одмах после напада полиција је разговарала са многим који су све видели на Риви, а потом је уследило претраживање станова осумњичених за напад. Код једног 25-годишњака пронађен је дрес.

- Криминалистичким истраживањем је утврђено да су два 25-годишњака и 23-годишњак из мржње покушали да тешко телесно озледе или тешко наруше здравље тројице страних држављана, а из истог мотива мржње су, употребом силе и хладног оружја, на штету 29-годишњака, починили разбојништво - додаје се у саопштењу.

- Најоштрије осуђујем хулигански напад на ватерполисте Црвене звезде. То је јако лоше и сви у друштву морамо да порадимо на томе да се такви хулигански испади не догађају, посебно на Риви, усред белог дана, и то у спорту у којем су такве ствари, рекао бих, веома ретке - изјавио је хрватски премијер Андреј Пленковић, и затражио да се нападачи прописно казне.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ШОК У НЕМАЧКОЈ: Умро олимпијски шампион у веслању из Лондона и сребрни у Рију

"МРЗИН ШКОЛУ И СРБЕ"

ИСТОВРЕМЕНО, у Сплиту се настављају ексцеси, па су на згради Основне школе "Скалице" исписани страшни шовинистички графити, исцртано је усташко слово "У", уз поруку "Мрзим Србију". На згради школе још је исписано "Смрт полицији", "Мрзин школу и Србе" и "Ромпер Стомпер", као алузија на филм у којем Расел Кроу глуми вођу неонациста који се сукобљавају са имигрантима.