Права спортиста и дипломатија у спорту су теме о којима се мало зна и говори, а које су по први пут од стране Савета Европе покренуте баш у Србији и то у сарадњи са Факултетом за спорт Универзитета "Унион - Никола Тесла". У оквиру међународне конференције "Спорт, здравље, животна средина", коју Факултет за спорт на Новом Београду организује већ пети пут, одржане су и панел дискусије на поменуте теме уз учешће веома компетентних саговорника.

Учесници дискусије о дипломатији у спорту били су Снежана Самарџић Марковић генерална директорка Директората за демократију Савета Европе, Жан Грасија потпредседник Европске атлетске федерације, Ненад Вуковић председник Удружења лобиста Србије и доц. др Урош Митровић са Факултету за спорт. Осим декана сродних факултета из Србије, Русије, Пољске, Бугарске, Македоније, Босне и Херцеговине и Црне Горе међу гостима су били министар заштите животне средине Горан Триван, помоћник министра омладине и спорта Дарко Удовичић, покрајински секретар за спорт Владимир Батез и повереница за заштиту равнопрвности Бранкица Јанковић.

Актери овог научног скупа изразили су захвалност Факултету за спорт што је омогућио да се са стручног аспекта говори и о овим све значајнијим сегментима спорта.

- Велика ми је част што сам добио позив из Београда за ову научну конференцију. Европска атлетска федерација коју представљам, је организација која окупља 51 националну атлетску асоцијацију. За нас је веома важно да унапређујемо однос између спорта, других институција и различитих земаља. Ми имамо улогу у спорту, и то није само додељивање медаља, већ и да будемо учесници у промени друштва за боље здравље, већу инклузију и јачи интегритет - рекао је Жан Грасија потпредседник Европске атлетске федерације.

Снежана Самарџић Марковић каже да је дипоматија непрестана борба и да представља прву линију одбране.

- Тема дипломатије у спорту је јако битна. Професионални амбасадор спорта је неопходан. Спорт је промоција спољне политике једне земље. Дипломатија је начин да се спорт брани од негативних појава. За то треба неко спосообан и овлашћен. Стратешки треба искористити велике спортске догађаје јер спорт има моћ да привуче и бизнис и туристе. Спортска дипломатија је метода и да се смири ситуација. Вештине дипломатије се уче, а нису човеку дате рођењем. Такође, дипломате и функционери треба да сачвају спортисте од било чега што нема везе са спортом. Треба раздвојити политику од спорта.

Помоћник министра омладине и спорта Дарко Удовичић захвалио се Факултету за спорт што је препознао да је у области спорта веома важна и дипломатија:

Док сам радио у Ватерполо савезу Србије и у организацији ватерполо такмичења, имао сам прилику да на неки начин учествујем у спортској дипломатији. Искрено, осетио сам да је дипломатија у спорту још неоткривена за нас. Земља као сто је Србија, земља великих спортиста, резултата и тимова, може и мора да искористи потенцијал што се тиче спорта и дипломатије. Ми као Министарство омладине и спорта схватили смо озбиљност ове теме, па са Министарством спољиних послова смо последњих месеци у изради базе спортиста и спортских стручњака који раде у иностранству и које желимо да укључимо управо у домену спортске дипломатије. Такође, желимо да направимо и базу спортиста и тренера који у одређеној дестинацији могу у догледној будућности да заузму значајно место у нашој дипломитаји. Тиме не желимо да их злоупотребимо већ на прави начин искористимо њихову снагу и утицај који имају и да на тај начин нашој земљи отворимо врата за боље међудржавне односе – констатовао је Удовичић.

Током два дана трајања научне конференције "Спорт, здравље животна средина" презентовано је 40 научних радова из различитих области спорта.