КОЛИКО су освајањем светског злата у Јокохами Тијана Бошковић, Маја Огњеновић и другарице направиле историјски успех, сведочи и податак да су постале тек 13. наша екипа у историји (олимпијских спортова) која се попела на планетарни трон, рачунајући обе конкуренције, мушку и женску.

Изабранице Зорана Терзића су наш други женски тим на крову света, после 45 година и заједничког злата рукометашица СФР Југославије освојеног 1973. на планетарном шампионату који се одржавао у Вараждину, Шибенику, Завидовићима, Сарајеву, Неготину и Загребу, са финалном фазом у Београду.

Јуче је химна "Боже правде" тек трећи пут интонирана у част светских шампиона/шампионки, рачунајући тимске олимпијске спортове, јер су под заставом и грбом самосталне Србије до златне генерације одбојкашица, само одбојкаши двапут владали планетом. Претходни успеси бележени су у државним знамењима СФРЈ, СРЈ и СЦГ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ОЧЕВЕ СУЗЕ ЗА ЗЛАТНУ ТИЈАНУ: “Новости” у Билећи пратиле драматично финале са Бошковићима

ШАМПИОНИ И ШАМПИОНКЕ СВЕТА
1970. КОШАРКА (М)
1973. РУКОМЕТ (Ж)
1978. КОШАРКА (М)
1986. РУКОМЕТ (М)
1986. ВАТЕРПОЛО (М)
1990. КОШАРКА (М)
1991. ВАТЕРПОЛО (М)
1998. КОШАРКА (М)
2002. КОШАРКА (М)
2005. ВАТЕРПОЛО (М)
2009. ВАТЕРПОЛО (М)
2015. ВАТЕРПОЛО (М)
2018. ОДБОЈКА (Ж)

НАПОМЕНА*: 1963-1991. СФР Југославија, 1991-2003. СР Југославија, 2003-2006. Србија и Црна Гора, од 2006. Србија.

Олимпијски тимски спортови: фудбал, кошарка, рукомет, одбојка, ватерполо, рагби 7, хокеј на леду, хокеј на трави, карлинг, боб.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ИКОДИНОВИЋ ХРАБРИО СУПРУГУ И ПРЕ ОДЛАСКА СП: Рекао сам Маји да ће узети злато

ЗОРАН ГАЈИЋ, ОДУШЕВЉЕН: НИКО НЕМА ОНО ШТО МИ ИМАМО

ЗОРАН Гајић је председник најбољег савеза на свету. Први човек наше одбојке је пресрећан због злата за које су се избориле девојаке, али и поносан на четврто место које су освојили мушкарци на СП у Италији и Бугарској.

- Као дан је јасно да су девојке квалитетније и боље од Италијанки. Захваљујући борбености, јединству и одлучним вођењем екипе успеле су да издрже у једној изједначеној утакмици. Некад у тим финалним утакмицама ниједна екипа не одигра своју најбољу утакмицу. Оно што шампионе издаваја од других је да побеђују и када не блистају - усхићен је Гајић.

Славни тренер, творац генерације која је освојила олимпијско злато у Сиднеју, сматра да сада у организацији морају да подигну лествицу на виши ниво:

- По резултатима испада да смо најбољи савез на свету. Нико није остварио резултат као ми у обе конкуренције. Ово је порука и свима нама у организацији да морамо да радимо максимално, да свако у свом клубу, тренирајући младе, ствара будуће шампионе.