Један од проблема који је у Србији последњих година све учесталији је недовољна физичка активност деце што за последицу има бројне негативне ефекте. У жељи да се ухвати у коштац са проблемом и понуди адекватна решења Секретаријат за друштвене делатности Града Кикинде у сарадњи са "Спорт Среенгинг" покренуо је амбициозан пројекат под називом "НТЦ учионице".

Овај програм представља део Стратегије развоја спорта овог војвођанског града, спроводи се већ три године и у његов рад су укључена деца узраста од шест до девет година.

Према речима стручног сарадника на овом програму доц. др Немање Ћопића, професора на Факултету за спорт Универзитета "Унион - Никола Тесла", у протекле три године кроз "НТЦ учионица" тестирано је 1000 малишана, а подаци који су том приликом прикупљени су драгоцени:

- Током претходне три године вршено је праћење моторички и морфолошких параметара, а резултати показују да око 27 одсто спада у групу гојазне и екстремно гојазне деце. То је врло негативна статистика који нам казује да морамо да реагујемо у циљу физичке активације деце како бисмо на превентиван начин бринули о здрављу популације. Такође, морам да нагласим и да су тестирањем идентификована и талентована деца за спорт. Град Кикинда, на чијој територији су вршена тестирања, треба посебну пажњу да обрати на обе групе деце и да потенцијалне таленте полако усмерава на одређене спортове, а пасивну децу укључи у неки вид физичког вежбања. Оно што је забрињавајуће је да чак 50 одсто малишана нема додатну физичку активност - каже Ћопић и додаје:

- У оквиру овог пројекта ради се у четири НТЦ учионице, кошаркашкој тениској, атлетској и одбојкашкој и то по програму националних гранских савеза који су имплементирани у НТЦ систем вежбања, а програм се базира на ротацији, равнотежи, фоној графомоторици и акомодацији ока - констатовао је Ћопић.

Циљ "НТЦ учионица" је да се покаже да је физичка активност код деце неопходна, затим да се формирају спортски картони за свако дете, самим тим и креира јединстевена базе података, а дугорочан циљ је да програм обухвати комплетну територију градске управе Кикинда и да се он прошири на друге узрасне групе како би се радила спортска усмеравања талентоване деце на одређене спортске гране.

- Са стручног аспекта, заиста морам да похвалим комплетну организацију и реализацију самог пројекта "НТЦ учионица" који је покренут у Кикинди и иза кога стоји упрва града. Ово би требало да буде путоказ и пример за сва места и градове у Србији како да воде рачуна првенствено о здравстеном статусу своје деце, али и проналажању талената са моторичког аспекта за разне спортове који би у будућности могли да наставе да донесе медаље Србији са највећих светских такмичења - закључио је доц. др Немања Ћопић.