У ЈУНУ прошле године је предао траку и окачио дрес репрезентације о клин. У Момиру Илићу (34) су се дуго борили ветеран и младић који тресе мреже у Веспрему, али је легендарни капитен одавно преломио да више неће играти у државном тиму.

Промена селектора није променила његове планове да се посвети породици и клупским обавезама. Јовица Цветковић је желео да врати искусног бека за мечеве против Пољске (Гдањск, 3. новембар) и Белорусије (Ниш, 6. новембар)...

ПОДРЖАЋУ ИХ НЕЋЕ Момир Илић решетати мрежу Пољака и Белоруса, али ће вероватно доћи да пружи подршку "орловима" у важним мечевима.
- Увек сам ту за Србију. Ако треба било каква помоћ Цветковићу и момцима, на мене увек могу да рачунају - рекао је сјајни бек.

- Разговарао сам већ о томе са председником РСС Божидаром Ђурковићем. Мој став остаје исти. Окончао сам своју причу у репрезентацији и тога ћу се држати - поручује Илић за "Новости".

Нови-стари селектор је желео да окупи најбоље играче које Србија у овом тренутку има, јер су прва два сусрета у квалификацијама за ЕП у Хрватској 2018. можда и најзначајнија у целом циклусу.

- Разумем га у потпуности. Али некад човек мора да зна кад је доста. Напустио сам државни тим јер сам сматрао да је то природан процес, да место треба да препустим млађима. И моји наследници су већ у годинама, неки су ушли у тридесете. Одавно је требало да постану носиоци, изгубили су доста времена - подсећа Илић.

И бивши селектор Дејан Перић је дуго покушавао да врати сјајног бека.

- Разговарао сам с њим барем три пута, али није успео да ме убеди. Једноставно, увек је лоше кад се играчи враћају из "пензије". Никад није добро кад погазиш реч.

Илић жели да разјасни једну ствар:

- Нисам се опростио због тога што сам имао са проблем са неким. Био сам у добрим односима са селекторима, са водећим људима Савеза, свим играчима... И са Цветковићем сам увек имао добру сарадњу, желим му сву срећу. И даље имамо добру репрезентацију и верујем у те момке.

На прагу 35. године, популарни Моша се полако окреће плановима за будућност.

- Један од разлога због којих не желим да се вратим је тај што планирам једног дана да се бавим тренерским послом. Можда све те момке будем тренирао, ко зна - уз осмех закључује Момир Илић.

СТАНИЋ: НЕ ВРАЋАМ СЕ
ЖЕЉА селектора Цветковића да у националном тиму поново види голмана Дарка Станића дефинитивно се неће испунити.
- Када је играчки део у питању, немам шта више да дам репрезентацији. Имам 38 година и време је да млађи голмани добију простор. Већ две године нисам на врхунском, професионалном нивоу, нисам у репрезентацији и не могу да пружим оно што би се од мене очекивало - рекао је Станић за "Моцартспорт".