Спортова” светковина је настављена и овог 24. децембра, 2014. године. Најстарији спортски лист на Балкану и традиција на којој могу да му позавиде и најеминентнији светски медији је 58. пут прогласио спортисту који је обележио годину освајањем „Златне значке”...

Пре 58 година успостављена је традиција, која траје још мало па шест деценија. Чувена и најутицајнија анкета на овим просторима дала је одговор ко је ново име на листи спортских бесмртника Србије. А када за нову легенду гласају највећи спортисти још из доба СФРЈ, СР Југославије, Србије и Црне Горе, а сада Србије, када за једног златног момка два прста дигну наши великани, шахисти, гимнастичари, фудбалери, кошаркаши, рукометаши, одбојкаши, боксери, пливачи, тенисери... Онда слободно можемо да кажемо да је златни дечко из Ташкента са Светског првенства у рвању то и заслужио! Прво се присутнима обратио Ратко Дмитровић, генерални директор и главни и одговорни уредник компаније “Новости”.

ПРИЗНАЊЕ СУБОТИЋУ КОЛЕГИЈУМ „Спорта“, којим је председавао проф. др Драган Животић, имао је више него тежак задатак да изабере најбољег младог спортисту за 2014. Сваки од кандидата иза себе је имао неко одличје и по томе заслужио да се нађе у најужем избору. Тијана Бошковић (одбојка), Филип Костић (фудбал), Саида Буквић (кик-бокс), Стефан Пено (кошарка), Сања Мандић (кошарка), Ивана Јоровић (тенис), Момир Кецмановић (тенис), Драгослав Петровић (бадминтон), Тамнаш Кајдочи (дизање тегова) и Гаврил Суботић (ватерополо) изборили су се за своје место. Вредновани су сви резултати наших младих спортиста, али је на крају жири био једногласан - Гаврил Суботић, најбољи ватерполиста генерације, који се доказао и у млађим категоријама и у сениорској репрезентацији освајањем одличја, најбољи је млади спортиста Србије за 2014.

- Поздрављам све присутне, који су дошли овде и уприличили 58. по реду свечаност поводом избора за спортисту године. Број је заиста фасцинантан. Част ми је што сам овде, међу људима који су својим постојањем оставили печат и донели славу. Хвала у наше име и имамо разлога за понос. Дошли смо у ситуацију да нам спорт буде што је била некад дипломатија, а бољег дипломате од Новака Ђоковића немамо. У немогућности да се остваримо у другим стварима, успешни смо у спорту. Хвала за све што сте урадили и што сте овде – рекао је Ратко Дмитровић.

Четврти пут од када „Спорт” бира најбољег у години, лауреат је постао рвач. У друштву Сретена Дамјановића, Шабана Сејдиуа и Шабана Трстене, стао је рвач из Суботице, рођен 12. септембра 1985. године. Зове се Давор Штефанек, а ове године у Ташкенту освојио је златну медаљу до 66 килограма на Светском шампионату. Не само да је постао најбољи рвач света, већ је Србији донео медаљу са светских првенстава после пуних седам година! Присутне је поздравио и Миодраг Миша Стојановић, одговорни уредник “Спорта”.

- Посебна ми је част и велико задовољство што вас видим на нашој прослави. Колико само асова, медаља, злата на једном месту. Ово је знамо, избор који нема премца, јер спортисту по 58. пут бира најеминентнији жири на свету. То су досадашњи лауреати, њих 35 имена којима се свет диви и које свет памти. Изабрали смо и најбољег младог спортисту по 20. пут, што је једна лепа бројка вредна дивљења. У новој години “Спорт” слави 70 година постојања и са та два јубилеја, надамо се новим успесима. Хајде да дозовемо успехе, да узмемо пелцер и да се надамо новим успесима – рекао је на свечаности Миодраг Миша Стојановић.

По старом и поштеном обичају, бирали су претходни лауреати. Када за једног човека гласа толико великана, онда је он то свакако заслужио! За најјачег на свету до 66 килограма гласали су Вера Николић, Фрањо Михалић, Предраг Мијатовић, Дражен Далипагић, Милорад Чавић, Десанка Пешут, Владимир Грбић, Сретен Дамјановић, Александар Ивошев, Ненад Стекић, Слободан Качар, Слободан Бранковић, Игор Миладиновић, Драгутин Топић, Нађа Хигл, Миодраг Перуновић, Оливера Јевтић, Милица Мандић, Дејан Бодирога, Александар Ђорђевић, Александар Шоштар, Денис Шефик, Данило Икодиновић, Новак Ђоковић, Јасна Шекарић, Веселин Вујовић, Драгомир Бечановић, Бранислав Лончар, Драган Кићановић, Емир Бекрић, а глас су колеги дали и бивши рвачи повратници у жири, Шабан Сејдиу и Шабан Трстена.

Када вас они изаберу, онда сте стварно најбољи! Листа од које застаје дах, листа „Спортових” лауреата, богатија је за име Давора Штефанека.

- Хвала, јер поред оваквих имена велика је част што се налазим. Треба победити Новака Ђоковића, ипак је он највећи свих времена. Ово је ласкава титула, коју не бих достигао без породце, брата, стручног штаба и тренера који ми је узор. Још треба да радим да бих га достигао. Такође, хвала Министарству за омладину и спорт и Олимпијском комитету Србије што су ми омогућили да одем на СП – истакао је видно узбуђени победник, Давор Штефанек.

Традиција је настављена у београдском хотелу „Метропол”, где се синоћ окупио Холивуд српског спорта, са жељом да поздрави новог бесмртника! На велелепној свечаности, у друштву самог крема српског спорта, Давор је постао 58. добитник „Златне значке”. Златне, јер за златног момка је злато! У „фото финишу” у гласању, победио је великог Новака Ђоковића, троструког лауреата „Спорта”, Милоша Теодосића сребрног кошаркаша из Шпаније, Филипа Филиповића златног ватерполисте...

Браво, мајсторе! То си заслужио. Давор је још један момак који је обрадовао „малу” Србију и са наградом се насмејао пред камерама и објективима. Феноменалан наступ на летошњем Светском првенству у Узбекистану најбољи српски рвач последњих деценија заокружио је освајањем златне медаље у категорији до 66 килограма. Употпунио је берићетно лето Господње 2014. године и најавио још успешнију 2015. годину. Знамо ону узречицу „срећа прати храбре”. Давору није само срећа помогла, већ и супериорност и снага. Најбољи је на свету у рвању грчко римским стилом до 66 килограма. У борби за злато савладао је Иранца Омида Нурузија са 7:3 и потврдио да нико пре њега није био толико доминантан у финалу, онда када је било најпотребније.

Алал вера, људино! И не само то. Добио је награду „Вихор”, престижно признање које додељују Покрајински секретаријат за спорт и омладину и Влада АП Војводине. Рвач зрењанинског Пролетера је постао легенда и од следеће године биће у друштву највећих, у друштву оних који имају привилегију да дају глас новом бесмртном члану „Спортовог” „колегијума” медаљаша.

У августу се попео на „Балкон шампиона” заједно са стрелцима и сребрним кошаркашима. Људи су видели шампиона. Шампион је видео људе, којима је у овим тешким данима донео бар мало радости. Уживај Даворе. Иза тебе говоре резултати!


ГЛАСОВИ ЖИРИЈА

1. Давор Штефанек 47

2. Новак Ђоковић 45

3. Милош Теодосић 28

4. Ивана Шпановић 23

5. Велимир Стјепановић 17

6. Татјана Јелача 16

6. Николина Молдован 16

8. Филип Филиповић 15

9. Немања Матић 2

10. Савић-Богичевић 1


МИЛИЦА МАНДИЋ

- Већ други пут сам у овом престижном жирију. Овде су спортисти које сам пратила од детињства и о којима су ми родитељи причали. Невероватно је. Три поена сам дала Николини Молдован. Познајем је и знам колико се труди већ годинама. Ове године две медаље са сестром Оливером, одлични резултати. Давор такође..- Индивидуални светски првак је успех над успесима. Наравано Ђоковић је ван конкуренције. У мом спорту, гомила медаља, као и у другим спортовима ове године. Имамо три значајна злата, и још много других медаља.


ЕМИР БЕКРИЋ

- Изузетна част и задовољство је када си члан оваквог жирија. Свакако је заслужено додељена награда. После 30 година, рвање је обрадовало нацију на СП. Када си проглашен од стране овог жирија, то је велика ствар и подстицај. Атлетика се вратила на велика врата. Континуитет добрих резултата је ту. Имамо и младе снаге, што значи будућност.


ДРАГАН ЂИЛАС

- Манифестација је прелепа, као и сваке године. Најбољи бирају најбоље. На овај жири, нико не може да се љути. Јако је тешко да се изабере најбољи спортиста у Србији. Заслужено је награђен Давор, али не би било грешке и да је неко други. Ако желимо да неко из кошарке добије награду, мораћемо да радимо на томе да узмемо злато у Рију.


САША БОШКОВИЋ

- Бити овде није само част, већ и привилегија. Честитам Штефанеку и поносан сам на њега, као спортски радник. Увек очекујемо да неко из нашег спорта освоји награду. Ипак, ова година није била блистава за рукомет. Раније је било боље, а биће и у будућности.


ДЕЈАН ПЕРИЋ

- Част ми је да сам на овако традиционалном и престижном избору. Било је сјајнх спортских резултата и драго ми је што могу да честитам најуспешнијима. Без конкуренције је Новак Ђоковић. Све честитке њему, али и Давору и свим осталима који су се трудили да обрадују нацију и постигну нешто велико. Надам се да ће мушки рукомет у 2015. да буде много бољи него у 2014. години.


НЕНАД ПЕРУНИЧИЋ

- За мене, највећа тежина избора спортисте године. „Спорт“ је највећи у том погледу. Злато на СП је пресудило и драго ми је због тога. Ни из чега имамо велике успехе и треба да подржимо младе спортисте.


МЛАЂАН ШИЛОБАД

- Јако се пријатно осећам у оваквом друштву. Лепо је кад се видимо и испричамо на крају године. Уживам заиста. Фаворит ми је био највећи српски спортиста свих времена Новак Ђоковић. Ипак смо задовољни у Партизану. Имамо проблеме, али и то треба разумети.


ДЕЈАН БОДИРОГА

- Честитам листу „Спорт“. Организација је изванредна и част ми је што сам међу свим овим асовима. Оваква приредба је реткост. Бирају се најбољи међу најбољима. Свако је могао да освоји награду, јер имамо много добрих резултата. Србија има чиме да се похвали. Лауреатима честитам и желим им све најбоље. Изгубили смо од „дрим тима“, али смо презадовољни. Имамо лепу будућност.