ЖАРКО су желели Французи да 100. јубиларни Тур де Франс освоји неко од галских бициклиста, али им је британски ас Крис Фрум нанео други узастопни пораз, раван оном код Ватерлоа када је војвода Велингтон до ногу потукао Наполеонове чете.

Енглески професионалац, члан Скај тима, доминирао је на овогодишњој "трци свих трка" и са више од пет минута предности, оставио је иза себе најближе пратиоце.

Некадашњи двоструки победник, Алберто Контадор, чувени шпански Ел Пистолеро, деловао је немоћно у дуелу са Крисом Фрумом. На крају није видео Јелисејска поља са највишег степеника победничког подијума, а није био чак ни на свечаној бини. У претпоследњој етапи, на циљу у Алпима, престигли су га Колумбијац Мувистара Наиро Квинтана и Хоаким Родригез, Шпанац из руског профи тима Каћуша.

Са три етапне победе, две на планинским превојима, једном на хронометар, Фрум је, као мало ко пре њега у 100. година дугој историји Тур де Франса, протутњао до трона!

ЛИЧНА КАРТА
ИМЕ И ПРЕЗИМЕ:
Кристофер Фрум
НАДИМАК: Фруми
ДАТУМ И МЕСТО РОЂЕНјА: 20. мај 1985. Најроби, Кенија ВИСИНА: 186 цм
ТЕЖИНА: 69 кг
ТИМ: Скај
НАЈВЕЋИ УСПЕСИ:1. место Тур де Франс 2013, 2. место Тур де Франс 2012, 3. место ОИ 2012.
БРАЧНО СТАНјЕ: Неожењен. Живи у Монаку са вереницом Мишел Каунд из Јужне Африке, рођеној у Велсу.

- Ово је остварење свих мојих снова. Успео сам да победим на изузетно тешкој трци у јакој конкуренцији. То што је ово 100. Тур де Франс је још више увеличало славље - блистао је Фрум на Јелисејским пољима на којима се трка традиционално завршава.

Ко је Крис Фрум? После прошлогодишњег "ношења воде" првом Британцу који је освојио Тур, Бредлију Вигинсу, постао је миљеник бициклистичког света. Још тада је било јасно да је у сваком тренутку, само он могао да "пресвуче" свог капитена, Вигинса, али да је джентлменски поштовао договор.

Фрум је рођен у Најробију у Кенији 20. маја 1985. Нјегова мајка Джејн је Кенијка и са родитељима је емигрирала из Енглеске. Отац Клајв, Енглез, некада је играо хокеј. Друга два сина, Джонатана и Джеремија, послали су у Ворвикшајер у чувену рагби школу. Крис је био болешљив, често је оболевао од паразитске болести билхарзија и бављење "јајоликом лоптом" није долазило у обзир због његове конституције.

Зато га је мајка, када је имао 12 година, одвела на прву бициклистичку трку, а млади Крис Фрум је, одушевљено и предано почео да тренира под патронатом Дејвида Кињаха, професионалног бициклисте. Заједно су тренирали на маунтинбајку по живописним пределима око Најробија.

НАГРАДНИ ФОНД ПОСЛЕ 21. исцрпљујуће етапе и пређених 3.404 километра (седам равничарских, пет брдских, шест планинских, два индивидуална и један тимски хронометар) бициклисти су поделили и позамашни наградни фонд.
Фрум је само за победу добио 450.000 евра. Победа у етапи донела је сваком бициклисти 8.000 евра, а сви који су завршили Тур добили су још по 400 евра. Награђени су и освајачи мајица, првих 25 у свакој етапи....

После основне школе, Фрум се сели у Јоханесбург у Јужну Африку са 14 година где завршава средњу школу и почиње студије економије. Бициклизам му остаје главна преокупација, показује велики таленат и са 22 године постаје професионалац. За Кенију 2006. вози на Светском првенству до 23 године у Салцбургу, али већ на старту трке налеће на једног судију, пада и на циљ стиже тек као 36. Ваљда одатле потиче тај страх Фрума од пада на спусту...

Из Коника Минолте тима прелази у Барловорлд и 2008. вози свој први Тур. Завршава га на 84. месту и 11. у категорији младих возача. Нјегов потенцијал уочава Род Елингворт, тренер селекције Британије и убрзо Фрум мења национални дрес. Наредне године вози Ђиро и завршава као 36. и седми у конкуренцији младих. Тада на сцену ступају менаджери Скај тима и Крис Фрум долази у овај тим.

У 2010. вози поново Ђиро којег неславно завршава јер је дисквалификован зато што се држао за полицијски мотор и што је јео у забрањеној зони. Слично је урадио и на 19. етапи овогодишњег Тура, али је кажњен само са 20 секунди. Ипак, друго место на хронометру у Британском шампионату те године оправдало је очекивања челника Скаја. На Вуелти 2011. Фрум је био други у генералном пласману са 15 секунди заостатка за победником. Међутим, послед Вуелте Фрум поново оболева од тропске болести билхарзије...

ГЕНЕРАЛНИ ПЛАСМАН1. Крис Фрум (Британија) Скај
2. Наиро Квинтана (Колумбија) Мувистар +5:03 минута
3. Хоаким Родригез (Шпанија) Каћуша + 5:47 минута
4. Алберто Контадор (Шпанија) Саксо + 7:10 минута

Нови уговор са Скајом потписује на три године 16. септембра 2011. Цело пролеће 2012. се мучио са паразитима, да би тек у мају поново био у седлу. Следи Тур де Франс на коме по многима, Фрум игра кључну улогу у Вигинсовом првом британском тријумфу на овој трци. На хронометру у Лондону на ОИ освојио је треће место... Следи Вуелта 2012, али није успео да надмаши одморног Контадора и стигао је на циљ тек четврти, са више од десет минута заостатка. Фрум је иначе, девет пута у току овог Тура био подвргнут допинг контроли и, наравно, није било никаквих проблема...

Ове године Тур је добио новог владара, баш као и бициклистички свет.

МАЈИЦЕ
ЖУТА мајица, победник у генералном пласману - Крис Фрум (Британија) Скај
ТАЧКАСТА мајица, победник брдских циљева - Наиро Квинтана (Колумбија) Мувистар
БЕЛА мајица, најбољи возач до 25. година - Наиро Квинтана
ЗЕЛЕНА мајица, најуспешнији спринтер - Петер Саган (Словачка) Канондјел