Карељину Орден Светог Саве: Нека Бог чува Србију и Русију...

Н. МАНДРАПА

09. 02. 2013. у 14:45

Карељину Орден Светог Саве: Нека Бог чува Србију и Русију...
Веза између наших земаља је посебна и ово одликовање тешко може да се упореди са било чим што сам добио - рекао је легендарни рвач
ОРДЕН Светог Саве, највише одликовање које додељује Српска православна црква, од данас са поносом носи и најславнији рвач свих времена Рус Александар Александрович Карељин. Деветоструки првак света, троструки освајач злата са Олимпијских игара и шампион Европе у 12 наврата у грчко-римском стилу, примио је ово вредно признање из руку владике сремског Василија у Саборној цркви у Сремским Карловцима, где је уприличена права свечаност у част дива из Новосибирска.

"Александар велики", како зову Карељина, на улазу у порту православне светиње дочекан је традиционално - уз погачу и со, претходно је наздравио и домаћом ракијом, а окупљени мештани и гости који су овим поводом стигли из Београда достојанствено су поздрављали Руса док је корачао ка иконостасу.

Хор је прво извео "Боже правде", а потом и химну братског народа, да би владика ставио медаљон око врата чувеног шампиона, и захвалио му се на свему што чини за Србе, народ са ових простора и целу нашу земљу.

- Уручујемо вам орден за делатну љубав према српском народу, очувању духовности наше државе, помоћ нашим манастирима и црквама на Косову и Метхохији и остале заслуге на духовном, образовном и хуманитарном пољу - пренео је владика и писмо патријарха српског Иринеја, упућеног Карељину.

Рус се поклонио и истакао захвалност на овој награди.

- Указали сте ми заиста велику част. Захвалан сам патријарху и синоду, и целом народу Србије, која има улогу искреног чувара православља. Нека Бог чува Србију и Русију. Веза између наших земаља је посебна и ово одликовање тешко може да се упореди са било чим што сам добио - рекао је Карељин.

Александар је дошао у нашу земљу као промотер 27. међународног рвачког турнира "Лјубомир Ивановић Геджа" које се данас одржава у београдским "Шумицама".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)