РЕКО је Реко, али је и Партизан - Партизан. Црно-бели су се на импресиван начин изборили за фајнал-фор Евролиге ватерполиста који се одржава 3. и 4. јуна у Риму, а нема поклоника спорта у земљи који се не запита да ли ће Вујасиновић и другови после 35 година седми пут покорити Стари континент. Италијани јесу велики фаворити, али ни наш првак није далеко од остварења сна.

- У конкуренцији једног Река нико не може да нас види као победнике. Желим да истакнем да смо ми лане на Ф4 у Напуљу направили подвиг. Овде веома често слушам да смо главни фаворити. Не знам ко то може да изговори. Или је злурад, или је тотални дилетант у ватерполу па не зна однос снага - каже стратег црно-белих Игор Милановић.

Али, ви сте сигурно једни од фаворита?

- Добро, можемо да будемо, тениским речником, број два, три...Пре старта то су, не рачунајући моћни Реко, били Младост, Југ и ми. У тој групи били би, да нису имали финансијских проблема, и Олимпијакос и Приморац.

Ипак, на Ф4 ћете и ви бити под великим психичким оптерећењем?

- Знамо где нам је место. И знамо да можемо да победимо Реко само ако се опусти. Ми можемо да победимо свакога, али не можемо да идемо против неких законитости.

У једној утакмици је све могуће?

- Сигурно је да један меч пружа више могућности.

Успели сте два кола пре краја да остварите циљ. Колико вам то значи?

- Много. Поготово што је сезона почела тако што су нас неки људи напустили, што они у Управном одбору, што на извршним функцијама. И поред тешких услова, кашњења финансијских обавеза, успели смо, како је председник Александар Шоштар најављивао, да остваримо зацртани циљ. И опет имамо тај Реко, који финансијски гуши не само италијански, него кроз ријечко Приморје и европски ватерполо. Растерећен сам и психички, јер на Ф4 није

НА ЈАДРАН БЕЗ НОВЧАНЕ НАДОКНАДЕ МИЛАНОВИЋ није против Јадранске лиге, али не жели и да се учествује по сваку цену.
- Из угла „струке“, такмичење је добродошло. Много би нам значило, без обзира на то да ли бисмо увек играли с најбољим тимом. То је нешто што нам је потребно. Међутим, противим се ако морамо да плаћамо, као Словенци и Катар. Морам да гледам и из другог угла, ипак сам био 10 година председник клуба, и то нам никако не одговара. Ако нас зову да играмо, ту смо - јасан је Милановић.

срамота изгубити.

Сезона је почела нервозно, пораз од Младости и реми са Барселоном пекао је играче...

- То сам и најављивао. Моји играчи су имали фајнал-фор Евролиге, јаку репрезентативну летњу сезону, и у том тренутку нису били заинтересовани за ватерполо. То сам планирао и зато сам рекао да ћемо форму тражити после Нове године.

Некако је и било логично да изаберете тај пут, да будете најбољи када је најважније...

- Лањско искуство ми је говорило да пробам другачије. Прошле сезоне смо већ на нашем турниру „Партизанове звезде“ били у врхунској форми, коју је касније било јако тешко достићи.

Сада имате 40 дана да се припремите за Рим?

- Гледаћемо да нађемо спаринг партнера, да тренирамо и на отвореном базену уколико се на њему игра турнир. Моја екипа је скуп изузетно квалитетних појединаца од 38, 34, 30, 29, 28 година... Па и они најмлађи имају велико искуство иза себе. Није то млада екипа којој недостаје рутина. Мислим да су преостале две утакмице у Лиги шампиона и још нека у Интерлиги довољне.

Одиграћете и у финалу домаћег шампионата?

- Будимо искрени и кажимо да су Партизану утакмице у земљи тренажног карактера. Ја нисам одржао ниједан састанак са играчима пред утакмице нашег првенства или Купа. То је уочи сезоне и играчима предочено.

Муче вас финансије, због кашњења плата играчи су тихо штрајковали?

- Боримо се и имамо срећу што имамо скуп јаких личности. Исказали су зрелост у односу према себи, раду, и могу само да кажем да сам привилегован што водим такве момке. У веома тешком тренутку пронашли су мотив да вежбају и заиста уживам што радим са њима.

Са стране делује да имате одличне услове за рад. Али, истина је, изгледа, другачија?

- То кашњење плата угрожава основни елемент сигурности, једног комфора који је неопходан за професионални изазов. Важно је да стигне бар половина годишњих плата, да уђемо у мирније воде.

Увек сте били уз играче?

- Нормално. Увек ћу их подржати било шта да ураде. За исказан однос и разумевање у овом тешком тренутку заслужили су моје дивљење. Они су морали у једном тренутку да упале јак аларм, али нису обуставили рад. Да су то урадили, била би то катастрофа за клуб.

Како се осећа човек који врхунски ради свој посао, а стрепи за своју егзистенцију?

- Много тешко. Не говорим из свог угла, јер радим ово што волим, за шта сам нормално плаћен. Кукам и молим, не због себе, да нам се помогне колико може, јер смо то и заслужили. Једини смо клуб у екипној конкуренцији који се изборио за фајнал-фор. Срећом, Министарство и град гледају другачије на спорт од других и много су нам помогли. Сигуран сам да ће и сада препознати наш успех.

НЕМАМО ПРАВО ТРЖИШТЕ ВАТЕРПОЛО проживљава тешке тренутке. И то не само код нас, већ и у свету. Клупска конкуренција је све слабија, што доводи и до слабљења интересовања.
- Очигледно је да нисмо пронашли компактно тржиште. Немамо снагу да направимо интересантно такмичење. Жао ми је што ми, Хрвати, Црногорци и Мађари, који имамо шта да кажемо, то не радимо. То ће се десити тек када додирнемо дно. Очигледно је да тако мора бити - истиче Милановић.

Окренули сте се младима, а ваша тежња је слична тези покојног Влаха Орлића, који је инсистирао на сопственим играчима?

- Орлић је пред смрт видео шта сам замислио. Са Шоштаром желимо да створимо екипу у којој ће бити 70 одсто играча пониклих на Бањици. Акценат ће бити на годишту 1995. и 1996. То прављење екипе сада ми одузима доста енергије. Окосницу екипе чиниће Мандић, Обрадовић, играчи рођени 1994. и они који остану. Од млађих, истичу се Гогов, Асановић... Тим ће бити компактнији, добиће и другачији карактер. А биће и јефтинији.

Шта вас је испровоцирало да се вратите старој пракси?

- Када сам изненада постао тренер, пошто је Дејан Удовичић неочекивано поднео оставку на првом тренингу, схватио сам да испред себе имам само Митровића и Аврамовића који су Партизанова деца. Дакле, ништа од наше чувене школе.

Ваш други клуб Бањица је на прагу Суперлиге?

- Она је замишљена да сви првотимци Партизана прођу кроз њену школу. То је Партизанова елитна друга екипа. И ту ће играти увек млађи играчи, који ће стасавати за први тим, за Лигу шампиона. Да ли ћемо играти у српској елити, видећемо, а вероватно ћемо сада форсирати 1995. и 1996. годиште.

На неки начин сте на то и приморани, јер појединим играчима истичу уговори?

- У овом тренутку не знам како ће изгледати тим у новој сезони. Неки ће отићи, неки остати. Знам само да уговори истичу Пијетловићу, Рађену...

У суштини, овај тим је стваран од 2003, када је Партизан због празне касе морао да се одрекне Никића, Удовичића, Гоцића...?

- Они ове године изгледа достижу свој врхунац. Наследио сам их и задовољан сам како је екипа настала. Очигледно да је Дејан Удовичић мудро радио, у интересу Партизана. Само, не знам зашто наша школа годинама није избацила младог играча - закључује Милановић.