ДНЕВНИ спортски лист „Спорт“ 54. пут заредом изабрао је најбољег спортисту године, у петак, на спектакуларној свечаности у хотелу „Континентал“ у Београду. Пред бројним угледним званицама из света спорта, политике, уметности, културе за најбољег српског спортисту у 2010. години изабран је, по други пут, тенисер Новак Ђоковић. Уместо најбољег српског тенисера, који је на припремана за нову сезону, награду је примио његов млађи брат Ђорђе Ђоковић.
Нјему је припала „Златна значка“, традиционално признање које добијају спортисти који су остварили најбоље резултате у протеклој години. Новак Ђоковић је био мотор српског Дејвис куп тима који је на спектакуларан начин освојио „салатару“, остваривши највећи успех у историји нашег тениса.
Оно што чини ову награду најпрестижнијом у нашој земљи је јединствени жири који је састављен од спортиста који су до сада освајали ласкаво признање „Спорта“ - „Златну значку“. Жири је ове године имао веома тежак задатак, да изабере новог „бесмртника“.

Током 2010. године српски спортисти су освајали бројне медаље на светским борилиштима, а међу кандидатима за спортисту године су били тенисери Новак Ђоковић и Виктор Троицки, фудбалер Дејан Станковић, кошаркаш Милош Теодосић, одбојкаш Никола Грбић, ватерполиста Вања Удовичић, каратисти Милош Умићевић и Слободан Битевић, стрелац Зорана Аруновић и куглаш Вилмош Заварко.
Избор је пао на Новака Ђоковића коме је ово друго признање од „Спорта“ јер је и 2007. године био проглашен за најбољег спортисту године.
Компанија „Новости“ и њен члан „Спорт“ још једном су се потрудили да спортској Србији уприличе догађај за памћење. На једном месту нашли су се блистава спортска прошлост, оличена у члановима жирија за доделу „Златне значке“, бриљантна садашњост коју чини десет најбољих спортиста. Коначно, пред Србијом је продефиловало и десет будућих спортских јунака, оних који сањају да се једног дана „Златна значка“ нађе и у њиховим рукама.

СЕСТРЕ МОЛДОВАН
ВЕЋ 15 година „Спорт“ бира и најбољег младог спортисту. Ово признање за 2010. заслужено су освојиле сјајне кајакашице БСК Борче, Николина и Оливера Молдован, освајачице златне медаље на СП за јуниоре и млађе сениоре у Москви.
Тако су наследиле атлетичарку Татјану Јелачу.

КОНАЧАН ПЛАСМАН
1. Новак ЂОКОВИЋ (тенис) 54
2. Н
икола ГРБИЋ (одбојка) 34
3. З
орана АРУНОВИЋ (стрељаштво) 31
4. Д
ејан СТАНКОВИЋ (фудбал) 24
5. В
ања УДОВИЧИЋ (ватерполо) 17
6. В
иктор ТРОИЦКИ (тенис) 14
7. М
илош ТЕОДОСИЋ (кошарка) 9
8.
Вилмош ЗАВАРКО (куглање) 4
8.
Милош УМИЋЕВИЋ (карате) 4
10. С
лободан БИТЕВИЋ (карате) 1
НАПОМЕНА: име, спорт и број гласова

ЛАУРЕАТИ ОД 2000.
2000. Вања ГРБИЋ (одбојка)
2001. А
лександар ШОШТАР (ватерполо)
2002. Д
ејан БОДИРОГА (кошарка)
2003. В
лада ВУЈАСИНОВИЋ (ватерполо)
2004. Д
енис ШЕФИК (ватерполо)
2005. Д
анило ИКОДИНОВИЋ (ватерполо)
2006. О
ливера ЈЕВТИЋ (атлетика)
2007. Н
овак ЂОКОВИЋ (тенис)
2008. М
илорад ЧАВИЋ (пливање)
2009. Н
ађа ХИГЛ (пливање)
2010. Н
овак ЂОКОВИЋ (тенис)
НАПОМЕНА: година, име спортисте и спорт.

НОВАК ЗАРАДИО 14 “ТРОЈКИ“
ОД 33 бивша лауреата који су учествовали у гласању (прво место 3, друго 2, треће 1 бод) њих 14 је на прво место ставило Ђоковића, Зорана Аруновић је добила седам „тројки“, Вањи Удовичићу и Дејану Станковићу је припало по пет „пол-позиција“, а по једна одбојкашу Грбићу и тенисеру Троицком.