Контадор суспендован

Бета

четвртак, 30. 09. 2010. у 11:14

Контадор суспендован
Победник овогодишње Трке кроз Француску био је позитиван на допинг тесту. У оба узорка мокраће шпанског бициклисте пронађене мање количине кленбутерола
Међународна бициклистичка федерација (УЦИ) суспендовала је до даљег шпанског бициклисту и победника овогодишње Трке кроз Француску, Алберта Контадора јер је био позитиван на допинг тесту.
Светска анти-допинг агенција (WАДА) саопштила је да је тестове обавила њена лабораторија у Келну и да су у оба узорка Контадорове мокраће пронађене мање количине кленбутерола.
- УЦИ ће наставити интензивну сарадњу са људима из Светске анти-допинг агенције како би утврдили све релевантне чињенице у овом случају - наводи се у саопштењу УЦИ.
Контадоров публициста Хакинто Видарте издао је саопштење у којем се наводи да је позитиван тест Контадора последица конзумирања покварене хране.
- Сви експерти са којима смо се до сада консултовали кажу да је у питању покварена храна. Уосталом, Алберто Контадор је прошао серију тестова и контрола током Трке кроз Француску. Баш због тога биће веома лако утврдити када је Контадор унео ту супстанцу у организам - наводи се у саопштењу.
Видарте је подсетио да је количина кленбутерола код бициклисте била веома мала, што, према његовим речима, указује да ју је Контадор случајно узео кроз храну.
Ипак, директор Светске анти-допинг агенције Дејвид Хауман казао је да чак и најмања количина кленбутерола може да буде довољна за изрицање казне или суспензије.
- Сада је све на лабораторији која је пронашла поменуту супстанцу. Кад је у питању кленбутерол, не постоји дозвољена или недозвољена количина у организму. Ова супстанца није ништа ново, користи се последњих 30 година. До сада није било случајева да ју је неко користио нехотице. Ово је почетак, а лабораторија сада мора да настави са анализама - истакао је Хауман.
Контадор је ове године трећи пут у каријери победио у Трци кроз Француску.
Кленбутерол није стероид, али има анаболичке особине које граде мишић док организам сагорева масти. Обично се даје коњима који имају проблем са дисањем, а користе га и људи који болују од астме.
Ова супстанца може, попут амфетамина или ефедрина, да убрза откуцаје срца и повећа телесну температуру. Последњих деценија спортисти су га користили у комбинацији са другим допинг средствима као што што су хормон раста и стероиди.
У априлу ове године УЦИ је суспендовао Кинеза Лија Фуа због употребе кленбутерола на трци у Белгији, а месец дана касније из истог разлога кажњен је Италијан Алесандре Коло који је био позитиван на допинг тесту током трке у Мексику.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације