Новаку Европа преча од Америке: У распореду најбољег тенисера света стоји само Ролан Гарос

J. J.

понедељак, 06. 07. 2020. у 21:06

Новаку Европа преча од Америке: У распореду најбољег тенисера света стоји само Ролан Гарос

Новак Ђоковић и Беноа Пер фото: ЕПА

Ђоковић не може одмах да се врати у пун тренажни процес, чека и негативне резултате тренера
ТИМ Америке против тима Европе. Тако изгледају припреме за наставак тениске сезоне. По ономе што се да закључити из преписки преко друштвених мрежа и изјава из медија, Американци ће предност дати турнирима у САД, а Европљани се окрећу мастерсима на шљаци, односно Ролан Гаросу који су пролетос одложени за септембар.

То је логична одлука за свакога ко се не бори за титуле и АТП трон, јер једном Бенои Перу није стало да путује преко баре и излаже се ризику, односно процедурама са карантином, кад има гренд слем и мастерс у својој земљи. Џон Изнер је решио да поздрави „корона браћу“ и настави да промовише свој спорт на „сигуран начин“ кроз припреме за Ју-Ес опен, а турнир у Атланти је настављен да се игра, и то пред публиком, чак и пошто је Франсис Тијафо добио позитиван налаз на КОВИД-19.

Где су у свему томе Новак Ђоковић и Рафаел Надал? Са свега 370 бодова предности, наш тенисер у наредном периоду има тежак задатак да одабере опцију која би му дала највише шанси да сачува трон, али и прилику да се бори за највеће титуле. У овом тренутку, још је немогуће саставити сигуран план, пре свега јер није сигурно ни да ће сезона стартовати 14. августа у Вашингтону.

На сајту српског тенисера у одељку за распоред турнира за сада се наводи само Ролан Гарос крајем септембра, што би могла да буде замисао од које ће стручни штаб поћи када се окупи (чекају се негативни резултати Иванишевића и кондиционог тренера Паникија, који су такође оболели током Адрија тура).

Није искључено да се Новак окрене шљаци и прескочи америчку турнеју као већина Европљана, јер је питање колико ће успети да дигне форму до августа после дуже паузе. Једини мамац је гренд слем рецка у Њујорку, али се и даље не зна са сигурношћу да ли ће се Ју-Ес опен одржати и под којим условима.

Свим оболелим од КОВИД-А 19 после негативног налаза препоручује се још десетак дана мировања да би се тело опоравило, а тек када уђе у пун тренажни процес, Ђоковић ће видети да ли је болест оставила трага, иако је био потпуно без симптома.

НОВО АТП БОДОВАЊЕ
АТП листа је замрзнута од 19. марта, када је сезона прекинута због пандемије, а у новом систему рачунаће се резултати од марта 2019. Челници АТП синоћ су саопштили да ако играч на неком турниру оствари резултат лошији него прошле године, уписаће му се бодови из 2019, а у случају да је турнир отказан, играч задржава бодове.

То на конкретном примеру значи да ће Надал добити 2.000 бодова шта год да уради на Ролан Гаросу, а Ђоковић 1.000 у Мадриду. Шпанац неће губити велике бодове, али имаће и малу прилику да их заради, за разику од српског аса.

Исти систем бодовања биће и на Вимблдону 2021, односно на свим турнирима који се нису одржали ове године, што значи да Новак има сигурних 2.000 са Отвореног првенства Енглеске.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације